Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι κατά την περίοδο της πανδημίας δόθηκαν πάνω από 43 δισεκατομμύρια ευρώ, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το πιο γενναιόδωρο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο οι απαιτήσεις για πρόσθετα κονδύλια από επαγγελματικούς φορείς ή οργανωμένες ομάδες δεν σταματούν, αντιθέτως πολλαπλασιάζονται.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ενεργειακή κρίση έχει φέρει πρόσθετες δυσκολίες και στην αγορά, αλλά και στην καθημερινότητα των νοικοκυριών, που βλέπουν την ακρίβεια να χτυπά τους προϋπολογισμούς τους. Ομως, «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, το έλλειμμα για το 2021 ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμη και φέτος το Δημόσιο θα «μπει μέσα» στην καλύτερη περίπτωση κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με άλλα λόγια, εξακολουθούν να «λείπουν λεφτά» από το ταμείο, τα οποία βρίσκονται με νέα δάνεια. Το κόστος δανεισμού τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται σημαντικά, κάτι που δείχνει ότι τα δεδομένα στις χρηματαγορές γρήγορα ανατρέπονται.
Οι επιχειρήσεις γκρινιάζουν για το κόστος ενέργειας και έχουν δίκιο, οι λογαριασμοί έρχονται φουσκωμένοι, ενώ και οι τιμές των πρώτων υλών έχουν ανέβει λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας. Ωστόσο, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 18 δισεκατομμύρια, όσοι προέβλεπαν επιδημία λουκέτων διαψεύστηκαν, οι τζίροι σε εμπόριο και βιομηχανίες συνεχίζουν να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό ανόδου. Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο έχει χαρίσει το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχει μεταθέσει την είσπραξη του υπόλοιπου 50% για μετά τον Ιούνιο σε αρκετές δόσεις ώστε να μην επιβαρύνει απότομα την αγορά. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων ζητούν να χαριστεί και το υπόλοιπο ποσό της επιστρεπτέας, δηλαδή να το φορτωθεί συνολικά το κόστος ο κρατικός Προϋπολογισμός. Δεν γνωρίζουμε εάν το αίτημα θα γίνει αποδεκτό, το βέβαιο είναι ότι «δωρεάν γεύματα» στην οικονομία δεν υπάρχουν, κάποιος εντέλει θα πληρώσει το λογαριασμό.
Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δημοσιοποίησε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε κατά 4,7% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Θυμίζουμε ότι το πραγματικό εισόδημα συνυπολογίζει και τον πληθωρισμό, η αύξηση στην Ελλάδα ήταν δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη και έξι φορές μεγαλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Επιπλέον, η μείωση της ανεργίας τα τελευταία 4 χρόνια ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών-μελών του ευρώ, πλέον η Ισπανία κατέχει την αρνητική πρωτιά.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Η ακρίβεια είναι παρούσα στην αγορά, αλλά ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η απασχόληση που δημιουργεί νέα εισοδήματα στα νοικοκυριά, όπως προκύπτει και από τις καταθέσεις οι οποίες την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν άλλα 20 δισεκατομμύρια.
Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πρακτικές που έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση θα κάνει σωστά τη δουλειά της εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδυτές και μειώνουν την ανεργία, όχι εάν μοιράζει χρήματα, τα οποία είτε δεν υπάρχουν είτε είναι δανεικά για ώρες ανάγκες.
Ορθώς ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι «πρέπει να μαζευόμαστε» και να είμαστε προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς από το 2023 θα υπάρχουν νέοι κανόνες στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Συμφώνου Σταθερότητας.
Το κράτος πρέπει να ενισχύει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και να τα βγάλουν πέρα, όμως η περίοδος του «τζάμπα» χρήματος έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr