Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΚΑΙ τώρα τι θα γίνει; ΕΔΕ; Θα αποδοθούν οι ευθύνες λένε τα κυβερνητικά στελέχη. Εντάξει, μακάρι να γίνει. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει κάθε λίγο και λιγάκι, τότε καταντάει ανέκδοτο.
ΤΟ ζητούμενο είναι η πρόληψη. Το ζητούμενο είναι πως δεν θα δημιουργείται χάος κάθε φορά που βρέχει, χιονίζει ή έχει καύσωνα.
ΤΕΛΙΚΑ, αυτή η χώρα μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν υπάρχουν Κανονικές Συνθήκες, που λένε και στη Χημεία; Μόνο όταν έχουμε λιακάδα, 25οC και δεν φυσάει;
ΤΙ έφταιξε για το μπάχαλο της «Ελπίδας»; Πολλά. Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν υπάρχει ανεξάρτητος κρατικός μηχανισμός. Δυστυχώς, διακόσια χρόνια από το 1821, δεν έχει επέλθει ο διαχωρισμός κράτους – κυβέρνησης.
ΜΟΝΟ η πρόληψη σώζει. Αξίζει να θυμηθούμε τι συνέβη μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Εν όψει της επέλασης των καταιγίδων του «Μπάλλου» έκλεισε ο Κηφισός, το Δημόσιο και ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα. Τελικά, έπεσε ένα ψιλόβροχο. Δεν έγινε και κάτι, τουλάχιστον στην Αττική. Εντάξει, γελάσαμε λίγο, απολαύσαμε τη λιακάδα, αλλά δεν έγινε και κάτι. Κάποιοι είπαν ότι τα μέτρα ήταν υπερβολικά. Καλύτερα, όμως, να λαμβάνονται υπερβολικά μέτρα παρά να δημιουργείται χάος σαν το προχθεσινό.
ΤΟ βασικό λάθος ήταν ότι, όπως έκλεισαν τα σχολεία, έπρεπε να είχαν κλείσει και οι υπόλοιπες δραστηριότητες τη Δευτέρα. Από τη στιγμή που οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν ιστορικό χιονιά, έπρεπε να είχε κηρυχθεί αργία η Δευτέρα. Και όχι να κηρυχθεί αργία κατόπιν… εορτής.
ΑΠΟ τη στιγμή που εκατομμύρια πολίτες πήγαν κανονικά στις δουλειές τους και στις υποχρεώσεις τους, τότε ήταν λογικό ότι θα έμεναν στη μέση κάποιου δρόμου. Γιατί; Γιατί στην Αττική Οδό άφησαν τις νταλίκες να σουλατσάρουν. Αλλά δεν είναι μόνο η Αττική Οδός. Τα ίδια έγιναν στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στη Μαραθώνος και σε άλλους δρόμους.
ΑΝ το κράτος είναι ανεπαρκές και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, τότε, ναι, πρέπει να γίνεται ημερήσιο… lockdown.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν και άλλα πράγματα. Ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνεργασία με τους δήμους, πρέπει να κλαδεύουν και να κόβουν δέντρα τα οποία είναι έτοιμα να πέσουν όταν έχει καλοκαιρία και να μην περιμένουν να χιονίσει ή να φυσήξει για να πάνε να τα κόψουν. Κάπως έτσι μένουν χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για ώρες ή μέρες.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Κατ’ αρχάς, ίσως πρέπει, εκτός από την ονομασία κάθε κακοκαιρίας, οι μετεωρολόγοι να δίνουν και ένα βαθμό επικινδυνότητας, π.χ. από 1 έως 5. Κάθε βαθμός να συνοδεύεται από τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα απαγόρευσης.
ΕΤΣΙ, θα υπάρχει ένα manual. Θα συμβαίνει δύο, τρεις, πέντε φορές το χρόνο; Ε, μπορεί και μία, δύο να την περνάμε με… λιακάδα και να μην επιβεβαιώνονται οι καιρικές προβλέψεις. Δεν πειράζει. Απλό είναι, ας το δοκιμάσουμε. Τουλάχιστον, θα έχουμε όλοι ήσυχο το κεφάλι μας. Και, σίγουρα, δεν θα περνάει κανείς 24 ώρες αποκλεισμένος στο αυτοκίνητό του σε κάποιο δρόμο της Αθήνας.
Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr