Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ανισομέρεια αυτή ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι μεταλλάξεις ξεφυτρώνουν κυρίως σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς.
Ταυτόχρονα, διατυπώνεται ο προβληματισμός για το εάν τελικά ήταν ορθή η επιλογή των κυβερνήσεων να μεταθέσουν στους πολίτες την ευθύνη της επιλογής του εμβολιασμού ή αν θα έπρεπε εξαρχής βάσει και των οδηγιών των ειδικών το μέτρο να είναι υποχρεωτικό για όλους.
Πάνω στα εμβόλια χτίσθηκαν παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας, οργανώθηκαν παραθρησκευτικές και αντισυστημικές «σέχτες», μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συντονίσθηκε το «αντιεμβολιαστικό μέτωπο» με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία όσων συντάχθηκαν σε αυτό παραβλέποντας την αλήθεια της ιατρικής επιστήμης. Καθημερινώς μαθαίνουμε για οικογένειες αντιεμβολιαστών που ξεκληρίσθηκαν, ιερείς που έχασαν τη ζωή τους αρνούμενοι ακόμα και να νοσηλευθούν, το 85% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία καλύπτεται από ανεμβολίαστους, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 20% του πληθυσμού της χώρας.
Με τη μετάλλαξη «Ομικρον», η λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών αλλά και συνολικά της οικονομίας και της κοινωνίας μπαίνει σε φάση σκληρής δοκιμασίας. Η υπερμεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής έχει προσβάλει σημαντικό μέρος εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση ήδη εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο μετατάξεων για να καλύψει τα κενά που δημιουργούν οι ασθενείς επαγγελματίες, όχι μόνο στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, αλλά συνολικά στη δημόσια ασφάλεια.
Επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες μεταλλάξεις του ιού, ούτε μπορεί να ρισκάρει τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας στο εάν οι προσβληθέντες υπάλληλοι θα είναι εμβολιασμένοι (οπότε και αναμένεται να ξεπεράσουν τον ιό πιο εύκολα και χωρίς νοσηλεία) ή ανεμβολίαστοι (που σημαίνει μεγαλύτερη περίοδο νοσηλείας), η πολιτεία θα πρέπει να σκεφτεί ξανά την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, τουλάχιστον για τις ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, πάνω από 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται εκτός υπηρεσίας λόγω κορονοϊού, ανάλογα θα είναι τα κρούσματα και σε άλλους τομείς όπως η εκπαίδευση ή οι Ενοπλες Δυνάμεις.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ο υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, που σήμερα με κάποιο τρόπο ισχύει για τους άνω των 60 ετών, και σε μικρότερες ηλικίες. Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που νομοθέτησε τον καθολικό εμβολιασμό για τους πολίτες, με έναρξη του μέτρου από τις 15 Φεβρουαρίου.
Χθες η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία θέσπισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Οσοι δεν εργάζονται θα πρέπει να εμβολιασθούν, ενώ οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς και να διαθέτουν πρόσβαση σε καφέ, ψυχαγωγία, θα πρέπει να διαθέτουν το «σούπερ πράσινο πάσο» το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου.
Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση της Ιταλίας είναι ότι τα συνδικάτα όχι απλώς στήριξαν τα μέτρα του Ντράγκι, αλλά ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις γιατί θεωρούν ότι μόνο έτσι μπορεί να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων, τους οποίους άλλωστε εκπροσωπούν. Η σύγκριση με ορισμένα εγχώρια συνδικάτα, που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις υπέρ των ανεμβολίαστων υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή είναι θλιβερή.
Η κυβέρνηση νομοθέτησε την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών και ήδη πάνω από 170.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας έσπευσαν να εμβολιασθούν και να προστατεύσουν τελικά την υγεία τους.
Για να μην επέλθει κατάρρευση στην αγορά εργασίας και τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών του Δημοσίου, καλό είναι να εξετασθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας πριν η «Ομικρον» σαρώσει την οικονομία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr