Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ο σοσιαλιστής Κλίμεντ Ατλι και η νεοφιλελεύθερη Μάργκαρετ Θάτσερ χρειάστηκε να περιμένουν πέντε χρόνια. Ο Εντουαρντ Χιθ έσπασε κάθε ρεκόρ υπομονής, αναμένοντας 18 ολόκληρα χρόνια να λάβει τον τίτλο του σερ (1974-1992).
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ο Τόνι Μπλερ θα έπρεπε να νιώθει θιγμένος που η βασίλισσα τον άφησε στον προθάλαμο για περίπου μια δεκαπενταετία. Οι κακές γλώσσες στο Λονδίνο λένε πως αυτό οφείλεται στην τεταμένη τους σχέση κατά την πρωθυπουργία του (1997-2007), η οποία σημαδεύτηκε στο ξεκίνημά της από το θάνατο της Νταϊάνα.
Στην πορεία όμως, ο αρχηγός των Νέων Εργατικών απέκτησε περισσότερους λόγους για να γίνει αντιδημοφιλής. Μπορεί να κέρδισε τρεις εκλογές και να κυβέρνησε επί μια δεκαετία, αλλά το άγος των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα τον ακολουθεί για πάντα.
Ακόμη κι αν η βρετανική κοινή γνώμη ήθελε να αγιάσει, δεν την αφήνει η πρόσφατη φυγή των Αμερικανο-βρετανών και των συμμάχων τους από την Καμπούλ. Αυτό το φιάσκο υπενθύμισε στους Βρετανούς ότι για να παίξουν το παιχνίδι των Αμερικανών άφησαν αναίτια 457 νεκρούς στο Αφγανιστάν και 179 στο Ιράκ, εξαιτίας των ψεμάτων που είπε ο Τόνι Μπλερ το 2003.
Το -όχι και τόσο μακρινό- 2016, η Επιτροπή Τσίλκοτ τον κόλλησε στον τοίχο, αναφέροντας στο πόρισμά της ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία απόδειξη για τους (ανυπόστατους) ισχυρισμούς του ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.
Ετσι, δεν ήταν έκπληξη η συλλογή 500.000 υπογραφών -μεταξύ άλλων από βετεράνους και μητέρες νεκρών, που απειλούν να επιστρέψουν πίσω στη βασίλισσα τα παράσημά τους- που ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον να αιτηθεί στην Ελισάβετ την ανάκληση του τίτλου από τον «σερ» Τόνι Μπλερ. Φυσικά, το κόμμα του και η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου τον στηρίζει. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr