Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι νεκροί από την πανδημία ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα είναι 1.933, όσοι περίπου και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεχθεί τα σοβαρότερα πλήγματα, καθώς έχουν υιοθετήσει πιο ελαστικές πολιτικές σε σχέση με τα αυστηρά μέτρα ιχνηλάτησης και καραντίνας που ισχύουν στην Ασία και την Ωκεανία.
Ωστόσο, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να ασκήσουν αντιπολίτευση με τα θύματα της πανδημίας. Η στάση τους αυτή θα μπορούσε να έχει πραγματική ουσία εάν δεν έκρυβε την υποκρισία τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω από την πανδημία.
Οσοι επί μήνες χάιδευαν ή και στήριζαν αντιεμβολιαστές «φουσκώνοντας» απόψεις συνωμοσιολόγων και αμφιλεγόμενων ιατρών, οι οποίοι πότε έλεγαν ότι ο κορονοϊός είναι μία «γριπούλα» και πότε ότι τα εμβόλια είναι δοκιμαστικά, τώρα θρηνούν για τα θύματα της πανδημίας.
Οσοι δεν έβαλαν πραγματική «πλάτη» στην πανδημία αλλά θέλησαν να κάνουν αντιπολίτευση με τον κορονοϊό, τώρα ωρύονται υποκριτικά για τους νεκρούς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε τα πάντα χωρίς λάθη, καθυστερήσεις ή ολιγωρίες. Καμία κυβέρνηση δεν το πέτυχε αυτό, ωστόσο ορισμένες κοινωνίες και πολιτικά συστήματα έδρασαν υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων προκειμένου να τιθασεύσουν την πανδημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπεύθυνης στάσης η Πορτογαλία. Πέρυσι τέτοια εποχή όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτύπωναν το δράμα της χώρας, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα και τα ασθενοφόρα να περιμένουν για να αδειάσει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς του Covid.
Φταίει ο λύκος ή ο βοσκός;
Το πάθημα έγινε μάθημα για τους Πορτογάλους. Τα κόμματα δεν μίλησαν για «πειραματικές» ενέσεις, δοκιμαστικά εμβόλια, ούτε θέλησαν να κερδοσκοπήσουν πάνω στα γεμάτα νοσοκομεία της Λισαβόνας, αλλά ύψωσαν κοινή φωνή για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Η στάση τους επιβραβεύθηκε από την κοινωνία. Οι Αρχές της Πορτογαλίας πέτυχαν μέσα σε λίγους μήνες να έχει εμβολιασθεί το 90% του πληθυσμού και σχεδόν το 100% των πολιτών άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νοσηλεία και θάνατο. Αντιθέτως, στη χώρα μας αυτονόητα μέτρα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών ή η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων για όσους φέρουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, καταψηφίστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η πανδημία για ορισμένους θεωρήθηκε ως ένα μέσο άσκησης «αντισυστημικότητας» σε βάρος βέβαια όχι του συστήματος, αλλά της υγείας τους, ενώ μετατράπηκε μέχρι και σε λόγο για πρόωρες εκλογές εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Μοναδικά θύματα της ανευθυνότητας όσοι πίστεψαν αντιεπιστημονικές απόψεις, «πνευματικούς» της θρησκείας ή των κομμάτων και άλλους συνωμοσιολόγους. Οι είκοσι χιλιάδες νεκροί της πανδημίας πρέπει να προβληματίσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση με έναν κοινό στόχο: Να σωθούν ανθρώπινες ζωές μέσω των εμβολιασμών.
Οι γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ δηλώνουν συγκλονισμένοι από τις απώλειες και τονίζουν ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές από πείσματα ή πλάνες. Οι νεκροί ας μας ταρακουνήσουν για να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς, ιδίως τώρα που η μετάλλαξη «Ομικρον» έρχεται για να σαρώσει τους πάντες και ιδίως τους αθωράκιστους.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr