Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Στη μεγαλύτερη και πιο πρόσφατη μελέτη του είδους, ερευνητές του πανεπιστημίου του Πεκίνου διαπίστωσαν ότι το 40,5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Αφρική και Ν. Αμερική αφορά άτομα που δεν παρουσίαζαν καθόλου συμπτώματα.
Τα ποσοστά αυξάνονται σε κάποιες ειδικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων (54%), των επιβατών αεροπλάνων και πλοίων που περνούν από τεστ και μπαίνουν σε καραντίνα (53%), καθώς επίσης των τροφίμων και του νοσηλευτικού προσωπικού σε οίκους φροντίδας (48%).
Μεθοδολογικά οι Κινέζοι συγκεφαλαίωσαν 95 επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο με ένα δείγμα-μαμούθ 30 εκατομμυρίων ατόμων – αρκετό με το παραπάνω για να εξαχθούν σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
«Το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών μολύνσεων υπογραμμίζει τον υψηλό κίνδυνο δύσκολα εντοπίσιμης μετάδοσης στις κοινότητες», δήλωσε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open ο Κινέζος καθηγητής Μιν Λίου. Το βασικό -και αρκετά ανησυχητικό συμπέρασμα της έρευνας- αφορά στον υψηλό αριθμό ασυμπτωματικών κρουσμάτων (είναι διπλάσιος από ό,τι νομίζαμε στην αρχή της πανδημίας) και τη μεγάλη συμβολή τους στη μετάδοση της νόσου, κόντρα επίσης σε ό,τι πιστευόταν αρχικά.
Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός ότι το 1 στα 3 κρούσματα εργαζομένων στις μονάδες υγείας ανήκουν σε αυτή τη «σιωπηλή» κατηγορία φορέων. Σε πρώτο επίπεδο ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων στο σύνολο του τεράστιου δείγματος βρέθηκε πολύ χαμηλός. Συγκεκριμένα 0,25% ή ένας στους 400.
Ομως, το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 40,5% στους ανευρεθέντες θετικούς στον ιό.
Επιβεβαιώθηκε κι ένα εύρημα που ήδη γνωρίζαμε, δηλαδή ότι ο μεγάλος όγκος των ασυμπτωματικών εντοπίζεται κυρίως στις νεαρές ηλικίες κάτω των 39 ετών, που αποτελούν και τους «σιωπηλούς μεταδότες» της νόσου στους μεγαλύτερους.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr