Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αποθεραπεία του θα συνεχιστεί τουλάχιστον για διάστημα 30 ημερών σε Κέντρο Αποκατάστασης προκειμένου να επανέλθει πλήρως και να είναι σε θέση να επιστρέψει σταδιακά στη φυσιολογική του ζωή και την εργασία.
Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν από τους τυχερούς καθώς αρκετοί που έχουν μπει στη μονάδα σε ΜΕΘ λόγω του κορονοϊού δεν καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί. Ο εν λόγω φίλος ήταν ανεμβολίαστος, ο ίδιος πίστευε ότι ο ιός ήταν κάτι περισσότερο από γρίπη που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προστασία. Κατάλαβε το λάθος του με τον πιο δραματικό και επώδυνο τρόπο.
Η πανδημία δεν σηκώνει παιχνίδια, αν είχε εμβολιασθεί εγκαίρως δεν θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία του, δεν θα χρειαζόταν να δώσει μάχη ζωής σχεδόν επί δύο μήνες μέσα στη ΜΕΘ. Σύμφωνα με έρευνες, εάν η Ελλάδα είχε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της Πορτογαλίας δεν θα είχε περισσότερους από 200 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία της χώρας.
Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ αποτυπώνεται στη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα. Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
Το πρώτο είναι δεν αρκεί να αυξάνεται μόνο ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με την ανάλυση των δύο ιατρών, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά τους 400, τότε ο φόρτος στο ΕΣΥ είναι μεγάλος και οι πιθανότητες θανάτου αυξάνονται σημαντικά. Αυτό εξηγείται καθώς οι κλίνες ΜΕΘ μπορεί να αυξήθηκαν από τις 560 που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πάνω από 1.200, αλλά η λειτουργία τους προϋποθέτει εξειδικευμένο και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι χειρότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα της Αθήνας. Το ΕΣΥ λειτουργεί με δύο ταχύτητες, οι πιθανότητες θανάτου στις εντατικές των περιφερειακών νοσοκομείων είναι αισθητά υψηλότερες από εκείνες της Αθήνας.
Το τρίτο συμπέρασμα της έρευνας, το οποίο έχει προκαλέσει και τον πολιτικό θόρυβο, είναι ότι όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατά 87% να χάσουν τη ζωή τους.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι το ποσοστό τον διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι χαμηλό, δεν ξεπερνά το 5% και πρέπει να συνυπολογισθούν και άλλα στοιχεία, όπως το πώς γίνεται η διαλογή όσων έχουν βεβαρυμένη υγεία και παραμένουν εκτός ΜΕΘ.
Το τελευταίο «φυλάκιο» των ιατρών στα νοσοκομεία είναι οι Εντατικές. Το ζήτημα είναι να ενισχυθεί η πρόληψη, δηλαδή ο εμβολιασμός, για να μη χρειάζεται η εισαγωγή στις ΜΕΘ.
Ταυτόχρονα, ανοίγει πλέον η συζήτηση για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο ΕΣΥ με ενισχύσεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Η επένδυση στο ΕΣΥ συνιστά μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος υγείας, αλλά και τις δυνατότητες που έχει εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση, στα μέτρα των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας. Επίσης, είναι σαφές ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία πάσχουν και πρέπει να αναδιοργανωθούν ώστε να παρέχουν υπηρεσίες αντίστοιχες με εκείνες των Αθηνών.
Ενα ισχυρό σύστημα υγείας θα λειτουργήσει ευεργετικά όχι μόνο για τη ζωή των πολιτών, αλλά και για την προσέλκυση πολιτών του εξωτερικού που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και θέτουν ως βασικό όρο για την επιλογή της χώρας διαμονής τους την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών.
Οσο για τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, θα είχαν αντίκρισμα εάν είχαν προηγηθεί αντίστοιχες φωνές υπέρ του εμβολιασμού, της μοναδικής ιατρικής πράξης που σε προστατεύει από τον ιό και αποτρέπει εισαγωγές σε Εντατικές.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr