Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι Βρυξέλλες αναθεώρησαν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 7,1% για φέτος και εκτιμούν ότι και το 2022 θα είναι μία καλή χρονιά με περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%. Το ράλι στις επενδύσεις θα συνεχισθεί με άνοδο κοντά στο 15%, ενώ αντίστοιχη θα είναι η αύξηση των εξαγωγών, στοιχεία που αποτυπώνουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Η ΑΝΕΡΓΙΑ μειώνεται σταδιακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους που αναπτύχθηκαν ραγδαία την περίοδο της πανδημίας η ζήτηση εργασίας είναι αξιοσημείωτη. Ωστόσο, υπάρχουν αστερίσκοι τόσο στην έκθεση της Κομισιόν όσο και στις αναλύσεις του οικονομικού επιτελείου, που πρέπει να προσεχθούν, ώστε να μη χαθεί το θετικό κλίμα στην αγορά.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ έλλειμμα φέτος θα προσεγγίσει το 10%, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 4% για να περάσει σε πλεόνασμα το 2023, ενώ το χρέος έχει φτάσει στα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ. Η περίοδος χαλάρωσης των κανόνων λόγω του κορονοϊού λήγει στα τέλη του επόμενου έτους και ήδη ξεκινούν οι συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που, αν και δεν αναμένεται να είναι τόσο αυστηρό όσο προ πανδημίας, θα θέτει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θεωρεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα τεθούν θα είναι «βατοί» με όχημα την ανάπτυξη, που αναμένεται να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία, όμως εδώ υπεισέρχεται ο υγειονομικός αστερίσκος.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ για τον ρυθμό ανάπτυξης γίνονται με δεδομένο ότι δεν θα επαναληφθεί το περυσινό σκηνικό, όταν η αγορά ήταν κλειστή τον χειμώνα και δόθηκε μάχη για να ανοίξουν τα καταστήματα πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών λίγα 24ωρα πριν από τις γιορτές. Ωστόσο, η αναζωπύρωση της πανδημίας και οι περιορισμοί που αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν κινδύνους στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ότι οι εμβολιασμοί για πρώτη και τρίτη δόση αυξάνονται τις τελευταίες 15 ημέρες. Αν συνεχισθεί αυτή η τάση, η περίοδος των εορτών θα είναι ομαλή. Η πίεση στο ΕΣΥ επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους ή ακόμη και την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το αίτημα αυτό διατυπώνεται από κορυφαίους επιδημιολόγους, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα ήθελε να αφαιρέσει από τις σημειώσεις του έναν αστερίσκο που βρίσκεται πάνω από τους αριθμούς για την πορεία της ανάπτυξης.