Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο στόχος της ανάπτυξης για φέτος αναθεωρήθηκε από 3,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός σε 5,9%. Η διαφορά των 2,5 μονάδων είναι εντυπωσιακή, ισοδυναμεί με εισοδήματα που πλησιάζουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκροτούν τη μήτρα των παροχών. Στο δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη υπολογίσθηκε σε 16,2% ενώ για το τρέχον τρίτο τρίμηνο οι εκτιμήσεις είναι καλύτερες, καθώς η τουριστική κίνηση σε αρκετές περιοχές προσέγγισε τα ρεκόρ του 2019, και σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πώς λειτουργεί η οικονομία και τα μέτρα που ανακοίνωσε, αν και έχουν πάντα προεκλογικό χρώμα, ταυτόχρονα διατηρούν τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα. Το μέρισμα ανάπτυξης υπηρετεί και τη δυναμική της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα ενισχύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι είδαν τις αποδοχές τους να μη μειώνονται ή και να αυξάνονται μέσω των αναδρομικών. Οι μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις δυναμώνουν την παραγωγική βάση, η επιδότηση της ενέργειας δεν στερεί πόρους από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τώρα που η οικονομία παίρνει μπροστά, τα προγράμματα χρηματοδότησης για τις προσλήψεις των νέων δίνουν δυναμική στην αγορά εργασίας.
Το οικονομικό επιτελείο δούλεψε αθόρυβα στην περίοδο της πανδημίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας με τη διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κινήθηκαν αποτελεσματικά στις κεφαλαιαγορές αντλώντας κεφάλαια που διατέθηκαν για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, χωρίς να διαταράξουν το κλίμα εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται για την πορεία της οικονομίας. Οι διεθνείς οίκοι έχουν προχωρήσει σε τρεις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και από εκεί που τα ομόλογά μας ήταν στην κατηγορία των σκουπιδιών (μετά την περήφανη διαπραγμάτευση του 2015) βρίσκονται πλέον ένα ή δύο βήματα από την ένταξή τους στην επενδυτική κλίμακα, που θα απελευθερώσει πλήρως τη χώρα από το άγχος εξεύρευσης φθηνού δανεισμού. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του 2022, αλλά ήδη τα διεθνή κεφάλαια αναγνωρίζουν ευκαιρίες και τοποθετούνται. Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε fund της Αυστραλίας αντί 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι μόνο ένας κρίκος από την αλυσίδα των τοποθετήσεων κεφαλαίων που γίνονται στην ελληνική αγορά όχι μόνο μέσω ιδιωτικοποιήσεων αλλά και με εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η οικονομία μπαίνει σε έναν ανοδικό κύκλο, τα σύννεφα του πληθωρισμού μπορεί να είναι ορατά αλλά η δύναμη της ανάπτυξης μπορεί να τα περιορίσει, σε συνδυασμό με τα στοχευμένα μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά τις κάλπες, το «πακέτο» θα μπορούσε να είναι και εκλογικό, όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να χαλάσει τη δυναμική που παίρνει η ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 θα είναι ισχυρότερη από τη φετινή και όπως όλοι γνωρίζουμε στις κάλπες η οικονομία μετράει διπλά.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr