Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Αύγουστος σε αρκετούς προορισμούς θυμίζει μέρες 2019, οι διεθνείς αφίξεις έχουν φτάσει στο 80% της χρονιάς-ρεκόρ του τουρισμού, ενώ οι κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσο, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο τις επόμενες 4-8 εβδομάδες, μπορεί να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο για την κίνηση της φετινής περιόδου, ενώ και οι «Financial Times» επισημαίνουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει ο τουρισμός στη χώρα μας σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η Fraport, που διαχειρίζεται 14 μεγάλα ελληνικά αεροδρόμια, έχει κοινοποιήσει στοιχεία βάσει των οποίων οι αφίξεις Ιουλίου έφτασαν στο 65% του 2019, ενώ ο Αύγουστος κινείται πάνω από το 80%, με αυξητική τάση.
Ωστόσο, ο παράγοντας που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις όχι μόνο στον τουρισμό αλλά συνολικά στην οικονομία είναι η μετάλλαξη Δέλτα, που σαρώνει Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δείκτες της πανδημίας επιδεινώνονται και όλα δείχνουν ότι το φθινόπωρο δεν θα είναι ανέφελο.
Ηδη η Κρήτη βρίσκεται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία του νησιού, ενώ και σε άλλα παραθεριστικά κέντρα διαπιστώνεται άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου η εμβολιαστική κάλυψη στον ενήλικο πληθυσμό θα έχει προσεγγίσει το 70%, επομένως θα έχει δημιουργηθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας ώστε να μη διαταραχθεί η τουριστική περίοδος, όμως όλα εξαρτώνται και από το τι θα γίνει στον υπόλοιπο κόσμο, όπου κατοικούν και ταξιδεύουν οι πελάτες μας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Το βέβαιο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν πως η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), και ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι εκτιμήσεις της Στατιστικής Αρχής για το δεύτερο, θα είναι πολύ υψηλότερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστεί το χτύπημα που δέχθηκε ο τουρισμός της Βορείου Ευβοίας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της περιοχής.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Δύο είναι τα πρόσωπα που θα σηκώσουν μεγάλο βάρος μετά τις τελευταίες κυβερνητικές μετακινήσεις. Ο Γιάννης Οικονόμου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος πλέον, καλείται να ανταποκριθεί σε έναν ρόλο υψηλών απαιτήσεων, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και σύνθετα. Το πολιτικό προφίλ και η εμπειρία του σε θέματα επικοινωνίας θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του εν όψει ενός «καυτού φθινοπώρου».
Ο κ. Οικονόμου κινείται σε φιλελεύθερη γραμμή και με λόγο που μπορεί να είναι ήπιος αλλά και αιχμηρός όπου χρειαστεί, χαρακτηριστικά που θα κληθεί να εφαρμόσει στην πράξη το επόμενο διάστημα. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι ο άλλος υφυπουργός που ανέλαβε το δύσκολο έργο της επούλωσης των πληγών στις πληγείσες περιοχές. Εχει μεθοδικότητα, από τα χέρια του πέρασαν όλες οι νέες αντικειμενικές τιμές, που άλλαξαν ύστερα από χρόνια αδράνειας, ενώ ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών είχε την ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία από τον «Ιανό».
Ως υφυπουργός, ο κ. Τριαντόπουλος πρέπει να συντονίσει Υπηρεσίες και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να ενισχυθούν οι πυρόπληκτοι και, κυρίως, να ξεκινήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης των περιοχών που χτυπήθηκαν από την πυρκαγιές, με έμφαση τη Βόρεια Εύβοια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr