Και οι Homo Sapiens το πήραν τις μετρητοίς. Μέλισσες, λιοντάρια, ελέφαντες κι ένα σωρό άλλα είδη θηλαστικών, εντόμων, πτηνών και φυτών ακροβατούν στο χείλος της εξαφάνισης, την ώρα που το είδος μας πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Οχι, βέβαια, στη δημογραφικά θνήσκουσα Ευρώπη, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο. Για το οικοσύστημα δεν έχει τόση σημασία, όλοι τους βλάπτουν τη Συρία το ίδιο (ούτε κρυστάλλινη σφαίρα να είχε ο Καβάφης!). «Οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι, πρόκειται για μνημειώδη σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, Ναταλία Κάνεμ. Είναι πολλοί ή λίγοι; Κατά τη διακεκριμένη Αφρικανή γιατρό με τις σπουδές στο Χάρβαρντ, το πρόβλημα δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ισορροπία.
Μένει ώσπου να φύγει…
Οι περίπου 1 δισεκατομμύριο κάτοικοι των πλούσιων χωρών της Δύσης καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό πόρων, στερώντας τους υπόλοιπους και τις επόμενες γενιές από ζωτικά τρόφιμα και καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, η ανθρωπότητα χρειάζεται 1,75 «Γαίες» για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της. «Είμαστε βλάκες, άπληστοι και κοντόφθαλμοι. Αγνοούμε τα επιστημονικά στοιχεία παίρνοντας όλο λάθος αποφάσεις, κι εκεί έγκειται το πρόβλημα», επεσήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, Τζόελ Κοέν. Ολα αυτά έχουν ειπωθεί και ξαναειπωθεί, σε βαθμό που καταντούν αφόρητη ηθικολογία και ανώφελο αυτομαστίγωμα. Αλλωστε είναι μάλλον αργά.
Τον καιρό του Χριστού υπολογίζεται ότι σε όλη τη Γη κατοικούσαν όλοι κι όλοι 170.000.000 άνθρωποι, όσο ο σημερινός πληθυσμός του Μπαγκλαντές. Αν ο Ιησούς διόρθωνε κάπως την προτροπή του Πατρός σε «αυξάνεσθε με μέτρο», κάτι θα μπορούσε να γίνει. Τώρα…