Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ετσι αυτά τα μηχανήματα που όσα και αν έχουμε ποτέ δεν θα είναι αρκετά, θα αγοράζονται και θα δωρίζονται πιο εύκολα για να σώζουν κάτι που δεν αγοράζεται με τίποτα: ανθρώπινες ζωές.
Πριν από μερικές εβδομάδες ένα 14χρονο παιδί στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής κατέρρευσε ξαφνικά και σώθηκε επειδή ο παρακείμενος φούρνος διέθετε φορητό εξωτερικό απινιδωτή. Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί με τον Δανό ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Ερικσεν, η διάσωση του οποίου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε εκατομμύρια θεατές που έβλεπαν live τον αγώνα.
Ομως δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Τι γίνεται στα δεκάδες μικρά, ερασιτεχνικά γήπεδα της χώρας όπου αγωνίζονται χιλιάδες παιδιά; Ποιες είναι οι πιθανότητες διάσωσης σε παραλίες και πλατείες, σε αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα, σε σχολεία και πανεπιστήμια όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να πάθει ανακοπή;
Ευτυχώς η ευαισθητοποίηση μεμονωμένων ιδιωτών, μεγάλων επιχειρήσεων, τοπικών συλλόγων, δήμων και του κεντρικού κράτους έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά από δωρεά συγκεκριμένης εταιρίας παρέλαβε για λογαριασμό του υπουργείου 150 αυτόματους απινιδωτές, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους συνάθροισης και χώρους άθλησης σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα κλιμάκια του ΕΚΑΒ θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό στη χρήση τους. Σε άλλη πρόσφατη περίπτωση, στη Λευκάδα , γνωστός εφοπλιστής δώρισε 15 απινιδωτές που θα τοποθετηθούν σε ισάριθμα πολυσύχναστα χωριά της περιοχής, ενώ η πόλη με τον υψηλότερο αριθμό απινιδωτών ανά κάτοικο (1 ανά 1.100 κατοίκους) είναι η Δράμα, όπου έχουν τοποθετηθεί 42 εξωτερικοί απινιδωτές και πάλι με δωρεά επιχειρηματία.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Αντίστοιχες δωρεές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, υπήρχαν πάντα. Με την ευαισθησία ενός Αγλλου φιλέλληνα, για παράδειγμα, υπάρχει εδώ και δύο χρόνια απινιδωτής σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει από τον δήμο και την τοπική εκκλησία.
Ομως δεν αρκούν ούτε ένας ούτε δύο ούτε 100 απινιδωτές. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα λίγο περισσότεροι από 500 απινιδωτές συνολικά, όταν η Ολλανδία έχει 20.000.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την τοποθέτηση εξωτερικών φορητών συσκευών απινίδωσης έξω από κάθε αθλητικό χώρο, ανοικτό ή κλειστό, καθώς και σε όλες τις σχολικές μονάδες και σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Αυτό σημαίνει δεκάδες χιλιάδες απινιδωτές και εκπαιδευμένους εθελοντές -οποιοσδήποτε άνω των 12 ετών μπορεί εύκολα να μάθει τη χρήση τους- έτοιμους για δράση.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr