Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Αν όμως έχει ήδη δρομολογηθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν -και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 11η Σεπτεμβρίου-, δεν συμβαίνει το ίδιο στην περίπτωση του Ιράκ. Ούτε οι ίδιοι οι Ιρακινοί δεν θα επιθυμούσαν την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές.
Επισήμως, όλα είναι τακτοποιημένα. Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά Αλ Καντίμι, συμφωνήθηκε πως έφθασε η ώρα της αποχώρησης των Αμερικανών, καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή τους.
Ωστόσο, και οι δύο γνωρίζουν πως το Ιράκ διαφέρει από το Αφγανιστάν και ουσιαστικά κανείς δεν θέλει να φύγουν εντελώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ. Από όσα δηλώνουν στελέχη της κυβέρνησης της Βαγδάτης και από όσα εννοούνται, θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος των Αμερικανών στο Ιράκ – είτε για λόγους ασφάλειας, καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επανεμφανίζονται από καιρού εις καιρόν, είτε γιατί όλων τα συμφέροντα εκεί οδηγούν.
Αμέσως μόλις εξελέγη στην προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ομως, δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες, και η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή οδήγησε στην ενίσχυση των στρατευμάτων των ΗΠΑ.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Σήμερα, παραμένουν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, που ασχολούνται με την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού σε νέα όπλα και στην αντιμετώπιση των θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους. Είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν ακόμη οι Αμερικανοί στο Ιράκ, που ετοιμάζεται για μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο.
Ο Μπάιντεν έδωσε τα χέρια με τον Αλ Καντίμι για να τον βοηθήσει, καθώς ο Λευκός Οίκος φοβάται την άνοδο των οπαδών του Μοκτάντα αλ-Σαντρ.
Ο Αλ Καντίμι έχει κλείσει μόλις ένα χρόνο στον πρωθυπουργικό θώκο, τον οποίο ανέλαβε ύστερα από μεγάλη πολιτική κρίση.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr