Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και ένα μέρος της κοινωνίας που για διάφορους -προσωπικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, κομματικούς- λόγους, αν και εκ πρώτης όψεως δεν ανήκει στους αρνητές, ίσως τελικά είναι εκείνοι που αποτελούν το κρίσιμο κοινωνικό μέγεθος σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας, αλλά και την εφαρμογή οποιωνδήποτε μέτρων.
ΣΤΗΝ κουβέντα υπάρχει πάντοτε η ατάκα «αν μας ξανακλείσουν». Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι ακολουθεί. Από μόνο του το «αν μας ξανακλείσουν» αρκεί.
ΠΟΙΟΙ θα μας ξανακλείσουν; Η κακιά η κυβέρνηση. Γιατί θα μας ξανακλείσουν; Προφανώς χωρίς κάποιον σπουδαίο λόγο. Ετσι απλά γιατί θέλουν να μας ταλαιπωρούν και να βλέπουν να ρημάζει η πραγματική οικονομία, να χάνουν εισοδήματα οι πολίτες και να βουλιάζουν τα δημοσιονομικά.
ΓΙΑ όλα, λοιπόν, φταίει αυτή η κυβέρνηση.
ΟΠΩΣ, προφανώς, για την απόφασή της να διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο και να είναι στην ουσία σε καραντίνα οι χιλιάδες αθλητές που θα λάβουν μέρος. Οπως ότι στην Ολλανδία επανήλθε και πάλι το ωράριο λειτουργίας -έως τα μεσάνυχτα- για μπαρ και εστιατόρια. Οπως και στην Πορτογαλία ή στην Καταλονία, όπου επέστρεψαν περιοριστικά μέτρα.
ΤΙ έγινε; Δεν τα επέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα αυτά; Μήπως η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε όλο τον κόσμο και απλώς δεν το ξέρουμε;
ΜΕΧΡΙ πριν από είκοσι ημέρες υπήρχε αφόρητη γκρίνια: «Γιατί φοράμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους μέσα στο κατακαλόκαιρο;». Τώρα, από κάποιους υπάρχει γκρίνια γιατί δεν φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους!
ΚΑΙ, βέβαια, υπάρχει πάντοτε και το «παραμυθάκι» του Αλέξη Τσίπρα, που ψαρεύει στα θολά νερά των αρνητών, ότι η κυβέρνηση δεν γουστάρει τους νέους και γι’ αυτό θέλει να τους κόψει τη διασκέδαση. Εχει μείνει στην Ιστορία η ατάκα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής «στις δώδεκα και πέντε κολλάει, στις δώδεκα παρά πέντε δεν κολλάει»! Ετσι έβαλε… πλάτη στη μάχη της πανδημίας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΤΟ ζήτημα, όμως, ξεπερνάει το κόμμα διαμαρτυρίας που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.
ΚΑΙ το δίλημμα είναι εξαιρετικά απλό: Τι θα ήταν καλύτερο να ακούσουμε σε κάποιες εβδομάδες: «Από σήμερα ξεκινάει ένα νέο lockdown» ή «Από σήμερα επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα των εμβολίων»;
ΓΙΑΤΙ είτε θα υπάρξει αύξηση των εμβολιασμένων είτε κάποια στιγμή «θα μας ξανακλείσουν», που λένε και οι ημι-ψεκασμένοι! Η επιλογή είναι οφθαλμοφανής.
ΙΣΩΣ η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο τολμηρή. Ισως θα έπρεπε από τώρα να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολύ περισσότερους τομείς επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ισως τον Σεπτέμβριο να είναι αργά για μια τέτοια συζήτηση.
ΝΑΙ, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Θα υπάρξουν γκρίνιες.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ, όμως, να δημιουργηθεί πόλωση με φόντο τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, να μείνουν άδεια τα νοσοκομεία και να έχουμε μια κανονικότητα, από το να δημιουργηθεί πόλωση με φόντο ένα τέταρτο lockdown, με γεμάτα τα νοσοκομεία και τους πολίτες να κλείνονται ξανά στα σπίτια τους.
ΤΟ δίλημμα φαντάζει ζόρικο για την κυβέρνηση. Κι όμως, είναι οφθαλμοφανής και αυτή η επιλογή.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr