Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κοινωνική χαλάρωση έχει φέρει έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουμε σε 6.000 μολύνσεις ημερησίως εντός του Αυγούστου. Ηδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει δημιουργήσει συνθήκες υγειονομικού συναγερμού, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία, αν και έχει πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού, ανακοίνωσε 10.000 κρούσματα ημερησίως.
Η ισορροπία μεταξύ οικονομίας και πανδημίας είναι λεπτή. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέο γενικό lockdown τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιασθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση όσοι ακόμη αμφιταλαντεύονται, και σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται το 15% του πληθυσμού.
Στον τουρισμό εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας, αλλά η εικόνα είναι απολύτως εύθραυστη. Η άφιξη των Βρετανών τουριστών από τις 19 Ιουλίου, χωρίς περιοριστικά μέτρα κατά την επιστροφή στη χώρα τους, θα δώσει ζωή σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς του Ιουνίου και της Κρήτης. Μέσα σε λίγες ημέρες από την άρση των μέτρων έχουν τετραπλασιασθεί οι κρατήσεις στα ελληνικά νησιά και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς υψηλές πληρότητες από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Χρειάζεται όμως προσοχή, η αναζωπύρωση της πανδημίας στο Μεγάλο Νησί, λόγω και της ποδοσφαιρικής ευδαιμονίας που έχουν προκαλέσει οι επιτυχίες της Εθνικής Αγγλίας στο Euro, έχει ενεργοποιήσει μία υγειονομική βόμβα με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να άρει τα μέτρα θεωρώντας ότι «πρέπει να ζήσουμε με την πανδημία» και εκτιμώντας ότι η θωράκιση του πληθυσμού μέσω των εμβολιασμών, καθώς ήδη είναι πλήρως ανοσιοποιημένο το 50% των κατοίκων, δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Οπαδοί ψηφιακών συρφετών μίσους
Το πείραμα Τζόνσον είναι υψηλού ρίσκου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφερθεί στις μεσογειακές χώρες. Απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι ώστε να εισέρχονται στη χώρα μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί και άλλοι ξένοι επισκέπτες, ενώ πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.
Η οικονομία χρειάζεται τόνωση από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, ορισμένοι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019. Οταν όμως βλέπουμε σε αρκετές περιοχές την πλήρη καταστρατήγηση των μέτρων με συναθροίσεις που λειτουργούν ως υπερμεταδότες, τότε μπορεί να χάσουμε και το στοίχημα του τουρισμού και να επιβεβαιωθούν οι επιστήμονες με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως το φθινόπωρο.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Υστερα από πολλούς μήνες μείωσης τιμών, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής έδειξαν ότι τον περασμένο Μάιο ο πληθωρισμός «τσίμπησε» κατά 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Το άνοιγμα της αγοράς που έφερε σημαντική αύξηση της ζήτησης, αλλά και η εκρηκτική άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών δημιούργησαν τις συνθήκες για τις ανατιμήσεις.
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καταγράφηκαν στις μεταφορές, ήδη οι οδηγοί διαπιστώνουν αύξηση στις τιμές της αντλίας αλλά και σε είδη διατροφής, που επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκρηκτικές είναι οι αυξήσεις στα ναύλα μεταφοράς προϊόντων παγκοσμίως.
Η ακρίβεια επιστρέφει, για αυτό ήταν ιστορικής σημασίας η απόφαση της ΕΚΤ να θέσει ως νέο στόχο του πληθωρισμού το 2% και όχι το «κοντά αλλά κάτω του 2%». Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για συνέχιση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από τα οποία επωφελείται και η Ελλάδα, που σε κάθε περίπτωση δεν επιθυμεί ένα πληθωριστικό περιβάλλον το οποίο θα λειτουργούσε σε βάρος της προσπάθειας ανάκαμψης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr