Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Εκείνοι τα κουκιά τους τα μέτρησαν, τα αξιώματά τους τα μοίρασαν, έβγαλαν τους περιφερειάρχες ή μόνο τους συμβούλους τους (εδώ δεν έμειναν παραπονεμένοι ούτε η Λεπέν ούτε ο Μακρόν ούτε οι Κομμουνιστές) και συνεχίζουν να νέμονται τα οφίτσια, το κρατικό χρήμα και τις… εγγυημένες θέσεις εργασίας, εν αντιθέσει με τους ανέργους, τους πρεκάριους και τους εκτός των τειχών συμπολίτες τους.
Τα προηγούμενα χρόνια η οργή των «απέξω» συνοδευόταν από πλατείες, Κίτρινα Γιλέκα, ψήφο σε «αντισυστημικά» κόμματα που ενσωματώθηκαν όλα μα όλα ανεξαιρέτως και έγιναν αρνάκια (ΣΥΡΙΖΑ, Podemos, Λεπέν, Σαλβίνι, Πέντε Αστέρια), πλην τού όνομα και πράγμα «ανυπότακτου» και χαλκέντερου Μελανσόν, που επιμένει, σχεδόν γραφικά.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τώρα, η εδραιωμένη πεποίθηση πως τίποτα δεν αλλάζει μετατρέπεται σταδιακά σε πλήρη αδιαφορία για τα κοινά, την οποία ενδεχομένως να δικαιολογούσε ακόμη κι ο Περικλής στον Επιτάφιό του, όπου οικτίρει τους «απράγμονας» και «αχρείους» απολιτίκ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Ο περιορισμένος χώρος δεν επιτρέπει αναλύσεις. Φτάνει όμως και περισσεύει για τα βασικά ευρήματα της Odoxa σχετικά με τις αιτίες τής -«αβυσσαλέας» κατά τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο- αποχής. Το 17% των ερωτηθέντων είπαν ότι η ψήφος τους «δεν θα χρησίμευε σε τίποτα», το 13% ότι «δεν τους εκφράζουν οι προτάσεις κανενός κόμματος» και το 24% ότι «δεν τους ενδιαφέρει γενικά η πολιτική».
Υπάρχει και ένα 16% που δεν ψήφισε επειδή… δεν ήξερε ότι γίνονται εκλογές για περιφερειάρχες. Το 91% θεωρεί την υψηλή αποχή «ένδειξη της ρήξης κοινωνίας – πολιτικού συστήματος», το 86% «σήμα κινδύνου» και το 73% «απειλή για τη δημοκρατία». Εν τούτοις, το 65% τάσσεται κατά της υποχρεωτικής ψήφου, ενώ το 78% προτείνει ως λύση την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το λύσαμε λοιπόν κι αυτό με μια δημοσκόπηση, πάμε παρακάτω…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr