Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΑΣ ΠΑΡΑΒΛΕΨΟΥΜΕ ότι η ατάκα του κ. Τσίπρα ήταν ατυχής, όταν γυρίζει ανάποδα η κλεψύδρα ο χρόνος ανανεώνεται, ωστόσο η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το καλοκαίρι του 2023 δεν είναι αποτέλεσμα «πίεσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιλογή που βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.
ΕΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ στεκόταν στις δημοσκοπήσεις, τον Σεπτέμβριο θα στήνονταν κάλπες. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 12-14 μονάδες, ο κ. Τσίπρας δεν έχει παρουσιάσει εναλλακτικό πρόγραμμα κάνοντας αντιπολίτευση πότε με τον κορονοϊό και πότε με κραυγές για «εργασιακό μεσαίωνα», η χώρα βγαίνει από την πανδημία και το θετικό κλίμα ευνοεί κατεξοχήν τις κυβερνήσεις.
ΩΣΤΟΣΟ, Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ γνωρίζει ότι ενδεχόμενες εκλογές το φθινόπωρο θα σήμαιναν ότι η χώρα θα έπρεπε να μπει σε μία δίμηνη περίοδο στασιμότητας, καθώς η απλή αναλογική θα επιφέρει και δεύτερες κάλπες, ανακόπτοντας τη δυναμική που αναπτύσσεται στην οικονομία.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ εκτιμά ότι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης θα είναι η ανάπτυξη. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας, εν τη ρύμη του λόγου του, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star, παραδέχθηκε ότι «η πανδημία ήρθε την ώρα που ήμασταν έτοιμοι για το άλμα προς τα εμπρός». Και έχει δίκιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία έδειχνε στις αρχές του 2020 ότι θα πετύχαινε αναπτυξιακό άλμα.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ τότε, λόγω της έκρηξης της πανδημίας, μπορεί να γίνει τώρα και, μάλιστα, με καλύτερους όρους. Η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα (με έμφαση στη μεσαία τάξη), η Ελλάδα εξασφάλισε κονδύλια ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρώπη για αναπτυξιακούς σκοπούς, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι υψηλό και οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι πιο ελαστικοί, λόγω του κορονοϊού.
ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι κατά τη διετία 2021-2022 η σωρευτική ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 10% δημιουργώντας πρόσθετα εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Στις αρχές του 2023 με βάση τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, που σημαίνει χαμηλό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.
ΕΑΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ του Μαξίμου επαληθευθούν, η εισοδηματική θέση των πολιτών στα μέσα του 2023 θα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου θα έχει προχωρήσει, επενδυτικές πρωτοβουλίες θα έχουν γίνει πράξη, η εικόνα της χώρας θα είναι εντελώς διαφορετική. Αλλωστε, το γύρισμα της κλεψύδρας είναι πετυχημένο όταν γίνεται λίγο πριν πέσουν οι τελευταίοι κόκκοι της άμμου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr