Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά η Αθήνα δεν έγινε Μπέργκαμο, όπως κατ’ επανάληψη ισχυρίζονταν στην Κουμουνδούρου και μάλιστα την περίοδο που παρακινούσαν τους ψηφοφόρους τους να συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις αποδεχόμενοι το «ρίσκο» μετάδοσης του ιού. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα τρέχει με τις υψηλότερες ταχύτητες στην Ευρώπη, διαψεύδοντας τον Τσίπρα που υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να έχουμε ούτε 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Η κοινωνική συνοχή δεν διερράγη, η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών τήρησε τα μέτρα, προστατεύοντας όχι μόνο τις οικογένειές τους, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό, που έδινε και εξακολουθεί να δίνει τη δική του μάχη στα νοσοκομεία. Η οικονομία δεν κατέρρευσε, ούτε αφέθηκαν αβοήθητοι οι κλάδοι που επλήγησαν από την καραντίνα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτες διεθνών οίκων, συνολικά διέθεσε ή θα διαθέσει το 40% του ΑΕΠ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, που αποτελεί το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης στην Ευρώπη, ξεπερνώντας αναλογικά ακόμη και τα μέτρα που έλαβε ο Μπάιντεν για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξασφάλισε στις διαπραγματεύσεις του 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης το μεγαλύτερο μερίδιο επιχορηγήσεων για τη χώρα μας, το οποίο, μαζί με τα χαμηλότοκα δάνεια και τα λοιπά κοινοτικά προγράμματα, διαμορφώνει ένα «χαρτοφυλάκιο» 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα ξεκινήσει να τρέχει από τον Ιούλιο με σκοπό μέσα στο έτος να έχουν εκταμιευθεί άνω των 7,7 δισεκατομμυρίων.
Και στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε μίζερα, αμφισβητούσε ότι το τελικό πακέτο για την οικονομία θα ανέλθει στα 72 δισεκατομμύρια, ενώ υποστήριζε πως η ενεργοποίησή του συνδέεται με Μνημόνια. Τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε άλλη μία κυβίστηση, καθώς, παρουσιάζοντας το οικονομικό του πρόγραμμα, αποδέχθηκε την ύπαρξη των 72 δισ. και μάλιστα χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων και, πλέον, η Ενωση αποφάσισε τη λειτουργία του συγκεκριμένου εγγράφου εν όψει τουριστικής κίνησης.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η οικονομία μας αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα, με κορυφαίο το δημογραφικό, που πλήττει ευθέως την ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος, και την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, που επιβαρύνει το χρέος, όμως η Ελλάδα προβάλλεται πια ως ένας κύριος επενδυτικός προορισμός και οι εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών συγκλίνουν στο ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός θα επιταχυνθεί το 2022.
Ολα αυτά εξηγούν γιατί η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 13 με 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφει σημαντικές απώλειες σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019, και γιατί ο Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, με τον Τσίπρα να βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω και από τον «κανέναν».
Οι πολίτες κατανοούν τις δυσκολίες στη διαχείριση της πανδημίας, καταλογίζουν λάθη και καθυστερήσεις, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα σημαντικότερα θέματα που τους απασχολούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε κραυγές και υπερβολές αντί να διαμορφώσει πολιτικές και έμεινε με την καταστροφολογία για το ΕΣΥ, την οικονομία και το αύριο της Ελλάδας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr