Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ενα από αυτά λέει: «Ο άνθρωπος που βασίζεται υπερβολικά στην εξυπνάδα ή στη σοφία του τείνει να λέει ψέματα». Στη δική μας κουλτούρα οι Δέκα Εντολές απαγορεύουν το ψέμα και ο Ιησούς μακάριζε τους «πτωχούς τω πνεύματι», καθότι εκ φύσεως ανίκανοι να σκαρώσουν ένα ψέμα της προκοπής.
Στην πορεία μάθαμε για τη χρησιμότητα των κατά συνθήκη ψευδών – που δεν βλάπτουν κανέναν αλλά προστατεύουν κάποιους από μια περιττή δυστυχία. Οπως, επίσης, για τα διπλωματικά ψεύδη, ακροβασίες στην γκρίζα ζώνη ηθικού-ανήθικου.
Ως ανοιχτή και φιλελεύθερη κοινωνία, οι Ιάπωνες δεν μπορούσαν να πουν ψέματα για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα τους, δίνοντας αφορμή στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) να συστήσει την αποφυγή οποιουδήποτε ταξιδιού στην Ιαπωνία.
Ετσι κι αλλιώς, οι Ολυμπιακοί του Τόκιο θα γίνουν χωρίς ξένους επισκέπτες και οι αθλητές θα πάρουν το ρίσκο τους. Σε περίπτωση ματαίωσης των Αγώνων, η Ιαπωνία θα είχε ζημιά 16 δισ. δολάρια – αλλά μόνο στην πορεία θα φανεί αν ο λογαριασμός της τέλεσής τους θα είναι βαρύτερος.
Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, ο χειρισμός της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα δεν ήταν ο διαφανέστερος ούτε ο πιο επιτυχημένος του κόσμου. Πρόσφατα οι Γιαπωνέζοι ομολόγησαν πως θα εναποθέσουν ραδιενεργά ύδατα στον Ειρηνικό, και οι γείτονες -λογικά- έπεσαν να τους φάνε.
Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, ο μέσος άνθρωπος -ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας- τείνει να λέει ένα ψέμα την ημέρα (καλοπροαίρετο ή μη, δεν έχει σημασία).
Στην προσπάθειά του να αναλύσει το μηχανισμό του ψεύδους, ο βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Ναμπουχίτο Αμπε, έγραψε το βιβλίο «Ιδού πώς ψεύδεσαι». Οι συμπατριώτες του μοιάζουν να ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων με εγκέφαλο προσανατολισμένο περισσότερο στην ειλικρίνεια. Αλήθεια; Ψέματα; Ποιος ξέρει…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr