Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Να ξεκαθαρίσουμε ότι διώξεις ή έρευνες για επιστημονικές εισηγήσεις δεν νοούνται στις σύγχρονες Δημοκρατίες. Την ευθύνη έχουν όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια των 15 μηνών της πανδημίας φέρουν τις υπογραφές των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η τροπολογία προστατεύει τελικά την κοινωνία, γιατί εάν ποινικοποιηθεί η γνώμη των επιστημόνων για θέματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας η ζημιά θα είναι μεγάλη για τους πολίτες.
Η τελευταία δίκη που θυμόμαστε με επιστημονικό επίδικο ήταν πριν από τέσσερις αιώνες, όταν ο Γαλιλαίος διώχθηκε επειδή υποστήριζε ότι η Γη κινείται γύρω από το ηλιακό σύστημα. Οι σύγχρονοι καρδινάλιοι εξανέστησαν τώρα επειδή τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, που με τις οδηγίες τους έχουν φέρει την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα ευθύνονται για τις θέσεις που εξέφρασαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση έλαβε λανθασμένες αποφάσεις για την πανδημία ας αναζητήσει πολιτικές ή άλλες ευθύνες με τις γνωστές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια εξέλιξη, αρκεί να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ το ρίσκο για να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.
Μένει ώσπου να φύγει…
Ομως οι επιστήμονες δεν μπορούν να γίνουν βορά στη δικομανία των οπαδών θεωριών συνωμοσίας, ούτε μπορεί να είναι υπόλογοι ή και υπόδικοι για τη γνώμη ή την ψήφο που έδωσαν στο πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής.
Αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μεγάλη ευαισθησία στο ζήτημα του «ακαταδίωκτου» των επιστημόνων ας θυμηθούμε επί κυβέρνησης Τσίπρα για ποιους είχε θεσπισθεί αντίστοιχη διάταξη. Στο νόμο 4393 που ψηφίστηκε το 2016 για τη δημιουργία του Υπερταμείου και την εκχώρηση σε αυτό της κρατικής περιουσίας για 99 έτη, υπήρξε μία τροποποίηση που ανέφερε τα εξής: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη συμβουλίων εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρίας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομολόγοι και λοιποί εμπειρογνώμονες, που γνωμοδοτούσαν για αξία ακινήτων ή άλλες οικονομικές συναλλαγές, είχαν το ακαταδίωκτο για τις εισηγήσεις τους, με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί θεμιτή την προστασία των στελεχών του Υπερταμείου για εισηγήσεις σημαντικής οικονομικής βαρύτητας αλλά ύποπτη τη διάταξη για τη μη δίωξη των μελών της επιστημονικής επιτροπής που εισηγείται τις αποφάσεις για την πανδημία.
«Και όμως γυρίζει», θα αναφωνούσε και κάποιος από το μακρινό παρελθόν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr