Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΟ κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι καμία, μα καμία χώρα στον κόσμο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία και τα τρία κύματα της πανδημίας. Κάποιες χώρες πήγαν καλά στο πρώτο, κάποιες στο δεύτερο και κάποιες στο τρίτο. Π.χ. το Ισραήλ, που τώρα πια αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα, λόγω των εμβολιασμών, ήταν από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο στο δεύτερο κύμα. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εφάρμοσαν πολύμηνο αυστηρό και καθολικό lockdown.
ΕΤΣΙ, λοιπόν, και η απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων ενέχει ρίσκο.
ΑΠΟ τη μια είναι εξαιρετικά θετικό που επιτέλους υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης και θα σταματήσει η πουλυγλωσσία κυβερνητικών στελεχών που κούρασε τους πολίτες.
ΑΠΟ την άλλη, όμως, υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι στη διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων. Oπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί μόνο εφόσον δεν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας.
ΟΙ κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Τι θα συμβεί αν η μισή Αθήνα την κοπανήσει για το χωριό και δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης τύπου Μαλεσίνας; Στη Μαλεσίνα θρηνούν 19 νεκρούς και αγωνιούν για δεκάδες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ύστερα από έναν και μόνο γάμο.
ΤΙ θα συμβεί αν συνεχιστούν τα μεταμεσονύχτια «αντιστασιακά» πάρτι σε πλατείες; Τι θα συμβεί αν υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση εν αναμονή του ανοίγματος;
ΑΝ υπάρξει εκτίναξη κρουσμάτων, νοσηλευομένων και διασωληνωμένων θα υπάρξει και πισωγύρισμα. Τότε η ζημιά θα είναι τεράστια. Και στην οικονομία και στην ψυχολογία.
Μένει ώσπου να φύγει…
ΜΠΡΟΣΤΑ μας όμως δεν υπάρχει κάποιο αδιέξοδο. Αντιθέτως. Υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στην απελευθέρωση. Με δύο προϋποθέσεις. Τον εμβολιασμό και την τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
ΕΙΝΑΙ οξύμωρο να μην πηγαίνει να εμβολιαστεί σχεδόν το 30% των πολιτών και την ίδια στιγμή να γκρινιάζουν γιατί δεν μπορούν να πάνε στο χωριό για το Πάσχα.
ΕΙΝΑΙ οξύμωρο κάποιοι να μην τηρούν κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή να δηλώνουν «κουρασμένοι» από το παρατεταμένο lockdown.
ΑΝ εμβολιαστούμε και προσέξουμε, σε δυο μήνες θα έχουμε επιστρέψει σε μια -σχεδόν- κανονικότητα. Ολες οι δραστηριότητες θα είναι ανοικτές, ενώ ακόμα και τη μάσκα πιθανότατα θα τη φοράμε μόνο σε κλειστούς χώρους.
ΤΟΣΟ δύσκολο είναι; Δεν πρέπει να το κάνουμε ούτε γιατί το λέει ο Μητσοτάκης ούτε μήπως μας βάλει πρόστιμο ο Χαρδαλιάς. Πρέπει να το κάνουμε για την πάρτη μας και για το σύνολο. Για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Για να επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία. Για να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr