Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Επομένως εάν ένας Ελληνας που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το όνομά του περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να έρθει να ψηφίσει στη χώρα μας χωρίς τον παραμικρό περιορισμό. Αυτό που ψηφίσθηκε πέρυσι με ευρεία διακομματική συναίνεση ήταν να μπορούν οι απόδημοι Ελληνες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους με δύο βασικές προϋποθέσεις.
Πρώτον, να έχουν μείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας τα τελευταία 35 έτη και δεύτερον, να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Οι προϋποθέσεις αυτές είχαν τεθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η κυβέρνηση τις αποδέχθηκε προκειμένου να εξευρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι γιατί να αλλάξει ένας νόμος που ψηφίσθηκε μόλις πέρυσι, και μάλιστα σε συνθήκες σχεδόν ομοφωνίας. Ωστόσο, το θέμα άνοιξε ύστερα από τις δηλώσεις της υπεύθυνης του ΣΥΡΙΖΑ για τον Απόδημο Ελληνισμό, Θεοδώρας Τζάκρη, στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα της θα καταργούσε τους περιορισμούς. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε ασμένως το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση των δύο όρων του προηγούμενου νόμου, καθώς το άθροισμα των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνω των 200 που απαιτούνται για την αλλαγή του νόμου.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κίνηση Βορίδη να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο, υπαναχώρησε και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συγκεντρωθούν οι 200 θετικές ψήφοι ώστε να αλλάξει η διαδικασία.
Οι ισχυρισμοί τής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δήθεν αλλοιώνεται η εκλογική βάση με το νέο νομοσχέδιο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το να μπορείς να ψηφίσεις εύκολα στον τόπο κατοικίας σου δεν έχει σχέση με το εκλογικό δικαίωμα, που ορίζεται με εντελώς διακριτά κριτήρια.
Το ερώτημα είναι γιατί η Κουμουνδούρου φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Μία απάντηση θα μπορούσε να δοθεί από τα αποτελέσματα των κατοίκων εξωτερικού στις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Στις ευρωεκλογές οι Ελληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους ακόμη και εάν ήταν εκτός χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα το είχαν δηλώσει εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών. Με αυτή τη διαδικασία ψήφισαν περίπου 15.000 Ελληνες που ζούσαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα: Νέα Δημοκρατία 33,89%, ΣΥΡΙΖΑ 15,28%, ΚΚΕ 14,09%, Κίνημα Αλλαγής 8,58%, Ποτάμι 4,5%.
Ελπίζουμε να υπάρχει πιο αξιόπιστη απάντηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την υπαναχώρησή του στο θέμα της ψήφου των αποδήμων από την απήχηση που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός συνόρων. Εκτός εάν τα όσα υποστήριξε η υπεύθυνη του τομέα για τους Απόδημους Ελληνες ήταν στο πλαίσιο των υποσχέσεων που συνηθίζει να δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες, κατά το πρότυπο του Προγράμματος Θεσσαλονίκης του 2015.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr