Η μέρα ξεκίνησε με το θερμό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, όπου σημείωσε ότι επί των ημερών του η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ θα είναι στενότερη από ποτέ.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στη συνέχεια, παρενέβη στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τις στρατιωτικές σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα. Λίγο αργότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 λεπτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μόλις το επιτρέψει η πανδημία, ενώ έκλεισε τη μέρα του συμμετέχοντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που είχαν οργανώσει οι ομογενείς για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Ο εκνευρισμός της Τουρκίας, έντονος, εκδηλώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπου η Ευρώπη καλεί την Αγκυρα να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Ε.Ε. επισημαίνει ότι «θα χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».
Με τον Ερντογάν να βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινής γνώμης μετά την απόφασή του να αποχωρήσει η χώρα του από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών και υπό την πίεση των αγορών, που σφυροκοπούν τη λίρα μετά την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη, τα νέα από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον δεν ήταν καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα θα σταματήσει τις προκλήσεις, ωστόσο το γεγονός ότι ακόμη και η δυσκίνητη, λόγω αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων, Ευρώπη θέτει υπό παρακολούθηση την Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο, με την απειλή επιβολής οικονομικών κυρώσεων, ανεβάζει το λογαριασμό για τον Ερντογάν.
Η πίεση της κοινής γνώμης στην Τουρκία αυξάνεται, καθώς ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας έχουν συμπιέσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ ο πυρετός στρατιωτικών δαπανών για τη συντήρηση πολεμικών μετώπων σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη δεν μπορεί να συνεχίζεται με την οικονομία της χώρας σε ύφεση,
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Είναι σαφές ότι η Δύση δεν θέλει την Τουρκία να απομακρυνθεί από τους κόλπους της, όμως η περίοδος της ανεξέλεγκτης δράσης του Ερντογάν φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξεως. Και αυτό είναι θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ LOCKDOWN
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών ομίλων, η Ευρώπη τελικά θα σώσει το καλοκαίρι καθώς θα έχουν προχωρήσει σημαντικά τα προγράμματα εμβολιασμού. Σε σχετικό ρεπορτάζ του capital.gr, η Société Générale υπολογίζει ότι εάν δεν υπάρχει νέα αξιοσημείωτη αντίδραση κατά των εμβολίων και δεν υπάρξουν άλλα σημαντικά προβλήματα παράδοσης, τα άτομα υψηλού κινδύνου (άνω των 75 ετών και το προσωπικό στο σύστημα υγείας) θα έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη Απριλίου, ενώ 70% των ενηλίκων θα εμβολιαστούν έως το τέλος του καλοκαιριού.
Συνεπώς, η SocGen εκτιμά ότι τα αυστηρότερα lockdowns, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς και το πιστοποιητικό υγείας, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ουσιαστική άρση των περιορισμών ήδη από τον Ιούνιο, επιτρέποντας τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα λίγο πριν από τη θερινή περίοδο. Υπό το πρίσμα αυτό, μπορεί να είναι πιο συμφέρον για την οικονομία ένα κλείσιμο δραστηριοτήτων τώρα ώστε να είναι ανοιχτός ο ορίζοντας για το καλοκαίρι.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr