Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΓΙΑ ΤΟΥΣ πάνω από 2.000 γιατρούς του ιδιωτικού τομέα το ερώτημα. Οχι για τους 61, οι οποίοι είχαν σπεύσει να ανταποκριθούν στην έκκληση της Πολιτείας για βοήθεια την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος. Αλλά για τους πολλούς γιατρούς, οι οποίοι την ώρα που οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία γίνονται κατά δεκάδες, οι ΜΕΘ είναι εξαντλημένες, οι ημερήσιοι θάνατοι έχουν αυξηθεί πάλι και οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ έχουν λιώσει στην κυριολεξία εδώ κι έναν χρόνο σώζοντας ζωές. Τίποτα δεν τους άγγιξε;
ΤΙ ΤΟΥΣ ζήτησαν το εμπόλεμο κράτος, η πολιορκούμενη Πολιτεία, οι ανυπεράσπιστοι πολίτες; Να ζοριστούν για έναν, άντε για δύο μήνες, μέχρι να φύγει ή να τιθασευτεί το κακό. Κι όμως είπαν όχι και το εννοούσαν. Υποθέτω, οι ίδιοι άνθρωποι θα έβγαιναν από τα ρούχα τους αν π.χ. πριν από ένα χρόνο οι συνοροφύλακες στον Εβρο ζητούσαν κάποιοι άλλοι να αντιμετωπίσουν τον υβριδικό πόλεμο του Τ. Ερντογάν. Κάτι τέτοιο ζούμε και τώρα, με τη διαφορά πως ο εχθρός είναι αόρατος και πιο ύπουλος.
ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ -και δικαίως- γιατί η λέξη «φιλότιμο» υπάρχει μόνο στην ελληνική γλώσσα. Υπερηφανευόμαστε σωστά γιατί ο μέγιστος γιατρός της Ιστορίας, ο Ιπποκράτης-του οποίου τον όρκο έχουν δώσει-, ήταν Ελληνας. Ομως η συμπεριφορά αυτών των σημαντικών και σίγουρα όχι τυχαίων ανθρώπων -δεν μπορούν όλοι να γίνουν γιατροί- είναι μια ψυχρολουσία. Ενα σοκ απογοήτευσης. Αλλά και θυμός. Η χώρα πέρασε μια οδυνηρή δεκαετία με την κρίση των Μνημονίων. Και πριν προλάβει καλά καλά να βγει και να πάρει μια ανάσα, ήρθαν η πανδημία και η ύφεση. Εδώ και 12 χρόνια, ανάμεσα στα άλλα που δοκιμάζονται, δοκιμάζονται και το φιλότιμο, η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά μας.
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ του ιδιωτικού τομέα -εκτός των 61!- δεν αρνήθηκαν μόνο να βοηθήσουν την κοινωνία σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Δυσφήμησαν και το κράτος, αναγκάζοντάς το να επιτάξει τις υπηρεσίες, τις οποίες οι ίδιοι αρνήθηκαν. Στον σύγχρονο κόσμο, ένα κράτος που επιτάσσει υπηρεσίες είναι ένα οπισθοδρομικό, αντιδημοκρατικό και αναποτελεσματικό κράτος. Είναι δηλαδή ένα κακό κράτος. Το κράτος, βέβαια, έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Να γίνει ένα κακό κράτος στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης για να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Αλλά δεν το έκανε επειδή αυτό ήθελε. Το έκανε αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια και επειδή κάποιοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και το ανάγκασαν να γίνει ένα κακό κράτος.
ΟΛΟΙ εντός της χώρας είναι με αυτό το «κακό κράτος». Οπως και με την απορία «γιατί γιατρέ μου;» Γιατί το έκανες αυτό;
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ;
Εβγαλε τον κόσμο στο δρόμο. «Δέχθηκε το ρίσκο» να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι. Και κόλλησαν. Μόνο που ήταν πολλοί περισσότεροι απ’ όσους έβαζε ο νους του ανθρώπου. Χθες είχαμε 69 νεκρούς και ρεκόρ διασωληνωμένων. Εφτασαν τους 681.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Χθες ο Α. Τσίπρας πήγε στον Ερυθρό Σταυρό. Ακολουθώντας προφανώς τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων του, ώστε να φαίνεται δίπλα στο πρόβλημα και τον πολίτη. Κι εκεί, περίπου έκπληκτος διαπίστωσε ότι υπάρχει «εικόνα κατάστασης πολέμου»… Μόνο που αυτή η «εικόνα κατάστασης πολέμου» δεν δημιουργήθηκε χθες. Χθες ίσως κορυφώθηκε(;), αλλά χτιζόταν μέρα μέρα εδώ και δύο μήνες. Εκτός των μεταλλάξεων που έκαναν πιο μεταδοτικό τον ιό, τι άλλαξε από τον Ιανουάριο όταν οι διασωληνωμένοι ήταν 268; Πώς φτάσαμε χθες τους 681; Τα μέτρα περίπου τα ίδια ήταν. Οι μετακινούμενοι με το μετρό και τα λεωφορεία περίπου οι ίδιοι ήταν. Τα σχολεία και η αγορά άνοιξαν για λίγο κι έκλεισαν. Αυτό που όντως άλλαξε ήταν οι εκατοντάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που μεσολάβησαν. Οι μισές από τις 632 για τον Κουφοντίνα και οι άλλες μισές για τη φύλαξη των ΑΕΙ και κατά της «χούντας» και του αστυνομικού κράτους.
Με την πανδημία να φουντώνει μέρα μέρα μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ο Α. Τσίπρας «δέχθηκε το ρίσκο». Τότε δόθηκε το σύνθημα και γενικεύτηκαν οι «αγώνες». Από τότε κλιμακώθηκε η προσπάθεια δημιουργίας εικόνας «χούντας» και πολιτικής αποσταθεροποίησης. Από τότε η πολιτική επένδυση στην αποτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας έγινε ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Κι αν δεν μεσολαβούσαν η κωλοτούμπα του Κουφοντίνα και η σοκαριστική απόπειρα δολοφονίας του 27χρονου αστυνομικού στη Ν. Σμύρνη, κανείς δεν ξέρει τι θα είχαμε δει ακόμα. Οπότε τι ακριβώς έκανε χθες ο Α. Τσίπρας στον Ερυθρό Σταυρό; Πήγε μόνο για να συμπαρασταθεί ή και για να δει κι από κοντά το μέγεθος του ρίσκου του;
29 ή 30 Μαρτίου η Προανακριτική για τον Ν. Παππά
Την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσει και να ψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ. για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες του Χρ. Καλογρίτσα για τον Ν. Παππά και το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL.
Η οριστική απόφαση για την ημέρα συζήτησης και ψήφισης της πρότασης για την Προανακριτική Επιτροπή, δηλαδή αν θα γίνει στις 29 ή στις 30 Μαρτίου, θα παρθεί τις επόμενες μέρες στη διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών πηγών, η αποφυγή αυτής της διαδικασίας ήταν βασικός λόγος για το «πολιτικό μορατόριουμ» που πρότεινε αιφνιδίως ο Α. Τσίπρας. Καθώς η Κουμουνδούρου γνωρίζει ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να ρίξει φως στις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Ν. Παππά -δεξιού χεριού του τότε πρωθυπουργού-, αλλά και των White House-White Porscha.
Ειδικό ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και για τον μη ακριβή εντοπισμό (διαδρομή και κατάληξη) των 3.000.000 ευρώ της CCC που φέρονται να πήγαν για την ενίσχυση της φίλα προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας «Ντοκουμέντο».
Η μπλόφα του «πολιτικού μορατόριουμ» δεν έπιασε κι έτσι η Προανακριτική Επιτροπή που αναμένεται να συγκροτηθεί (με την ψήφο τουλάχιστον 3 κομμάτων) θα μπορέσει να εξετάσει σε βάθος τι ακριβώς έγινε στο τετράγωνο White House-Παππά-Καλογρίτσα και βοσκοτόπια…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr