Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνάτε με διαδικασίες-εξπρές, με την κοινωνία στο περιθώριο», έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας, αλλά τώρα ζητάει το ακριβώς αντίθετο.
Γιατί η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ένα «μορατόριουμ», δηλαδή η κυβέρνηση πριν καταθέτει ένα νομοσχέδιο να ζητάει τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης και εάν δεν τη λαμβάνει να το αποσύρει, αποτελεί την πιο κραυγαλέα μορφή περιστολή των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών. Οι κυβερνήσεις κυβερνούν με βάση την αρχή της δεδηλωμένης στο Κοινοβούλιο και οι αντιπολιτεύσεις ασκούν τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.
Στην ουσία ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο «τσαμπουκά» στην κυβέρνηση. Εάν δεν μου αρέσει το νομοσχέδιό σας, θα κατεβάζω τον κόσμο στο δρόμο. Και αυτό δεν θα ισχύει μόνο για νομοσχέδια, αλλά για κάθε κυβερνητική ενέργεια, εδώ έγιναν πάνω από 300 συγκεντρώσεις για τη μεταγωγή του Κουφοντίνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την αντιπολίτευση με τον κορονοϊό, μόνο που δεν αποδίδει καρπούς. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι με τα μέτρα, η αγορά παραμένει κλειστή, με τον εμπορικό κόσμο να έχει βρεθεί σε απόγνωση, αλλά λύσεις δεν είναι η «συμπόρευση» με τον Κουφοντίνα, που και αυτός τους εργαλειοποίησε, ούτε η αναστολή της νομοθετικής εργασίας.
Ας δουν στην Κουμουνδούρου τι συνέβη στην Ολλανδία, όπου ο κεντροδεξιός Ρούτε, αν και δεν τα πήγε καλά στην πανδημία, όπως προκύπτει από τον αριθμό των θυμάτων, κέρδισε τις εκλογές και ετοιμάζεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Και εκεί υπήρχαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (για τον κορονοϊό από ακροδεξιούς και όχι για το δολοφόνο της «17 Νοέμβρη» από ακροαριστερούς), ενώ μέχρι και στα δικαστήρια είχαν προσφύγει πολίτες ζητώντας την άρση της απαγόρευσης στην κυκλοφορία τις βραδινές ώρες. Μάταιος κόπος, η αναστάτωση δεν έφερε πολιτικά αποτελέσματα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ υπευθυνότητα. Οφείλει να προχωρήσει το έργο της και παράλληλα να τονίζει τις ευθύνες του Τσίπρα, που «δέχθηκε το ρίσκο» των συγκεντρώσεων και τώρα ζητάει το λογαριασμό.
Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά, όπου έχουν σημειωθεί δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, ένα σημαντικό τμήμα του υγειονομικού προσωπικού, που πλησιάζει το 45%, δεν έχει εμβολιασθεί, αλλά παραμένει στις θέσεις εργασίας του.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο ότι νοσηλευτές ή και ιατροί, που υπηρετούν σε αντικαρκινικά νοσοκομεία, να μην έχουν εμβολιασθεί, αν και το κράτος έδωσε απόλυτη προτεραιότητα σε αυτές τις κατηγορίες λόγω του αυξημένου κινδύνου να μεταδοθεί ο ιός στους ασθενείς.
Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει υποχρεωτικό δισεβδομαδιαίο τεστ στο υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιασθεί είναι μάλλον ελαστική και υπαγορεύεται από τις συνθήκες συναγερμού που επικρατούν στα νοσοκομεία. Πιο αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν η αναστολή των συμβάσεων εργασίας για όσους αρνούνται να εμβολιασθούν και η πρόσληψη εποχικού προσωπικού με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις χαμηλότερες δαπάνες μισθοδοσίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr