Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ωστόσο ένα πρόωρο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να ανακυκλώσει τα προβλήματα τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στην πραγματική οικονομία. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να ελέγξει την αύξηση της κινητικότητας από το άνοιγμα της αγοράς ας προχωρήσει, όμως η εμπειρία δείχνει ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Η Ιταλία, που είχε προχωρήσει σε μερική επανεκκίνηση της αγοράς και της εστίασης, υποχρεώθηκε σε επιστροφή στη σκληρή καραντίνα. Ο νέος πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε την επαναφορά του lockdown μέχρι το Πάσχα των Kαθολικών βλέποντας το τρίτο κύμα της πανδημίας να χτυπά με σφοδρότητα τη χώρα.
Η Γερμανία, που βρίσκεται σε αυστηρό lockdown από τις 16 Δεκεμβρίου, παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τον Απρίλιο, διαπιστώνοντας σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και ενώ η χώρα μετρά πάνω από 65.000 νεκρούς.
Ολα αυτά δείχνουν ότι το πρόσκαιρο άνοιγμα ακολουθείται από παρατεταμένο κλείσιμο. Στην Ελλάδα η πανδημία βρίσκεται σε φάση έξαρσης, ειδικοί θεωρούν ότι δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωση του τρίτου κύματος. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται σφοδρά, οι διασωληνωμένοι πλησιάζουν τους 600, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να πλησιάσει αυτή την εβδομάδα τις 3.000 και οι απώλειες πλέον ξεπερνούν τους 50 συνανθρώπους μας σε ημερήσια βάση. Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να δείξουν υπομονή αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες αποτυπώνουν την ανησυχία του για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που εμπλουτίζεται με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.
Η «βαλβίδα αποσυμπίεσης» που αναζητείται από το κυβερνητικό επιτελείο δεν πρέπει να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις. Αποτελεσματικότερη «βαλβίδα ασφαλείας» απέναντι στον κορονοϊό είναι η τήρηση των μέτρων και η αυστηροποίηση των ελέγχων, όχι βεβιασμένες κινήσεις.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να έχουν ορίζοντα το Πάσχα και το καλοκαίρι. Αυτά που θα ισχύσουν τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση. Ο Ντράγκι κλείνει τώρα την Ιταλία, «θυσιάζει» και το Πάσχα προκειμένου να ελέγξει το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.
Στην Ελλάδα, που το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, δεν χρειάζονται βιαστικές αποφάσεις. Μέλη της επιστημονικής επιτροπής δηλώνουν ότι παρά τη μερική εφαρμογή της καραντίνας, περιορίσθηκε η αυξητική τάση στα κρούσματα, η κατάσταση θα ήταν δραματικότερη εάν δεν είχαν ληφθεί τα περιοριστικά μέτρα.
Αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι να υπάρχει ένας ξεκάθαρος ορίζοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Και αυτό που περιμένουν οι έμποροι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ότι όταν ανοίξουν δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν και μέχρι τότε θα έχουν αμέριστη κρατική στήριξη. Η ισορροπία είναι λεπτή, όμως μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα όταν το ΕΣΥ θα έχει πάρει ανάσες και όχι όταν οι διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr