Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας ή αδυνατεί να επιβληθεί έναντι των ακραίων φωνών που ακούγονται στο εσωτερικό του κόμματος ή τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Στην υπόθεση Κουφοντίνα, η γραμμή του Πέτρου Λάμπρου και των λοιπών συντρόφων του 3% για τα «δικαιώματα» του ισοβίτη, που αρχικώς είχε απορριφθεί από στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά επιβλήθηκε ως κεντρική θέση, με αποτέλεσμα ο Τσίπρας να κάνει δήλωση ζητώντας από τον Μητσοτάκη να αλλάξει άποψη και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του δολοφόνου της «17 Νοέμβρη». Η συμμετοχή της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα «Οταν οι αντάρτες θα μπούνε στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα» θα προκαλούσε θυμηδία εάν δεν εκπροσωπούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μία ακραία φράξια αριστεριστών.
Στο ΑΠΘ ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε από την Κατερίνα Νοτοπούλου, που προχθές πανηγύριζε επειδή απέτρεψε την «αστυνομική καταστολή», όταν ο πρύτανης του Αριστοτελείου εφάρμοσε το νόμο Τσίπρα για τα πανεπιστήμια καλώντας την Ελληνική Αστυνομία για να λήξει η κατάληξη της Πρυτανείας. Τελικώς η εκκένωση του Αριστοτελείου έγινε χθες νωρίς το πρωί από την ΕΛ.ΑΣ., που προχώρησε σε προσαγωγές αντιεξουσιαστών και ορισμένων φοιτητών, πιάνοντας στον ύπνο την Νοτοπούλου και τις λοιπές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Νέα Σμύρνη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσαν τους φίλους τους κόμματος στη συγκέντρωση για να γίνει «όλη η χώρα Εξάρχεια», αλλά τελικώς προσήλθαν χούλιγκαν από 3-4 ομάδες και μπαχαλάκηδες που ήθελαν νεκρούς αστυνομικούς, όπως φάνηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του 27χρονου άνδρα της ομάδας «Δράση».
Ο κ. Τσίπρας «συμπορεύθηκε με τον Κουφοντίνα», όπως έγραψε στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, οι βουλευτές του παραστάθηκαν στους καταληψίες του ΑΠΘ σε βάρος της λειτουργίας των Σχολών και της ασφάλειας του πρύτανη που είχε στοχοποιηθεί από ομάδες μπαχαλάκηδων και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο χορό των διαδηλώσεων για να γίνει η Ελλάδα Εξάρχεια μαζί με ακραία στοιχεία και χούλιγκαν των γηπέδων.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Δεν είναι και πολύ καλός ο απολογισμός για ένα κόμμα που πέρυσι τέτοιον καιρό έστηνε «γέφυρες» προς την Κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μάχη του πολιτικού κέντρου χάνει την επαφή και με την Κεντροαριστερά.
Ο λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται με κραυγές της άκρας Αριστεράς, οι θέσεις της απομακρύνονται από την κοινή λογική, μοναδική της ελπίδα η καταστροφή μέσω του μπάχαλου.
Ομως έτσι δεν γίνεται δουλειά. Ενώ υπάρχουν πολλά θέματα για να ασκήσει ο κ. Τσίπρας κριτική στην κυβέρνηση, ακυρώνει το λόγο του καταφεύγοντας σε υπερβολές και ακρότητες. Δεν μπορεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και αγωνιά πραγματικά να μη «γίνουμε Μπέργκαμο», όταν έχει δηλώσει ότι δέχεται πως υπάρχει ρίσκο μετάδοσης του ιού στις διαδηλώσεις και το κόμμα του καλεί κόσμο να κατέβει στις συγκεντρώσεις πότε για τον Κουφοντίνα και πότε για την αστυνομική βία.
Το πρόβλημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πλέον δομικά χαρακτηριστικά. Εμφανίζεται καθοδηγούμενος από τους «σκληρούς του 3%» και συγχέει την αντιπολίτευση, που πρέπει να ασκήσει, με κραυγές ακραίων συλλογικοτήτων. Καλά ξεμπερδέματα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr