Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η ανακοίνωση της συμφωνίας Ρωσίας-Κίνας για κατασκευή μόνιμης ερευνητικής βάσης στη Σελήνη, που θα διαθέτει εγκαταστάσεις στο έδαφος αλλά και σταθμό σε τροχιά, συνιστά τεράστια πρόκληση για το σχέδιο επιστροφής των ΗΠΑ στο Φεγγάρι, με το πρόγραμμα «Αρτεμις».
Το 2024 οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να βαδίσουν στα ίχνη του προγράμματος «Απόλλων», στέλνοντας για πρώτη φορά στη Σελήνη και γυναίκα αστροναύτισσα.
Ομως η σινορωσική συνεργασία τους θέτει προ σοβαρών διλημμάτων – αν δηλαδή θα προσπαθήσουν να συνεννοηθούν με κάποιον τρόπο με τους πλανητικούς τους ανταγωνιστές ή θα αναπαραγάγουν το ψυχροπολεμικό σενάριο της δεκαετίας του ’60.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο μανιχαϊστικά όπως στο παρελθόν, καθώς Ρώσοι και Αμερικανοί εξακολουθούν να συνεργάζονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που περιφέρεται γύρω από τη Γη από τη δεκαετία του 1990.
Ως τώρα οι Ρώσοι είχαν την αποκλειστικότητα της τροφοδοσίας του, αλλά οι Αμερικανοί ξαναμπήκαν στο κόλπο με το όχημα «Space X» του Ελον Μασκ, που σχεδιάζει και τις πρώτες τουριστικές αποστολές στη Σελήνη.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Στο μεταξύ οι Κινέζοι προχωρούν με άλματα, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια ένα δικό τους όχημα έφερε τον Δεκέμβριο πετρώματα από τον δορυφόρο μας.
Την Τρίτη η Κίνα επιβεβαίωσε τη διαστημική συνεργασία της με τη Γαλλία, η οποία ταυτόχρονα διεξάγει αυτή την εβδομάδα την πρώτη στρατιωτική διαστημική άσκηση, με τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας, και σενάριο κατά των ρωσικών κατασκοπευτικών δορυφόρων.
Σχεδόν όλοι συνεργάζονται με όλους και περίπου όλοι ανταγωνίζονται όλους, όπως φαίνεται και από το συνωστισμό στην Αρη. Εκτός από το αμερικανικό «Perseverance» που επιχειρεί στην επιφάνεια, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δορυφόροι από Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη».
Μακάρι αυτό το γαϊτανάκι να εξελιχθεί προς την ειρηνική κατεύθυνση.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr