Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΙ θεωρούν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι πιο κρίσιμες, καθώς οι μεταλλάξεις αυξάνουν τους δείκτες μεταδοτικότητας και γι’ αυτό θεωρείται δύσκολο το άνοιγμα της αγοράς για τις 16 Μαρτίου.
ΕΝ ΜΕΣΩ, λοιπόν, πανδημίας και ενώ βασική προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα.
ΠΡΩΤΟΝ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας όχι μόνο για το 2021 αλλά και για το 2022, χωρίς πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μόλις θα περιοριστούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι, τα μέτρα θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι πιο στοχευμένα, που σημαίνει ότι τα «σωληνάκια» της οικονομίας δεν θα τραβηχτούν απότομα αλλά με προσοχή για να μείνει ζωντανή η αγορά και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ειδικά για την Ελλάδα δεν θα εφαρμοσθεί η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, που θα οδηγούσε σε ασφυξία την πραγματική οικονομία, ενώ από το 2023 και μετά θα αξιολογηθεί η κατάσταση σε κάθε κράτος-μέλος, ώστε να αντιμετωπιστούν αδυναμίες και προβλήματα. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει για όλη τη χρονιά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ρίχνοντας το κόστος δανεισμού για τη χώρα μας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΤΡΙΤΟΝ, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα για την ανάπτυξη. Οχι αυτό που είχε προτείνει πέρυσι την άνοιξη ο Τσίπρας και το οποίο, εάν είχε υιοθετηθεί από τον Μητσοτάκη, θα είχε αφήσει το κράτος τώρα «ταπί και ψύχραιμο», αλλά ένα εμπροσθοβαρές πακέτο για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον Ελληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο προωθημένα σχέδια για το Ταμείο και οι εκταμιεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν από το τέλος Ιουνίου, όταν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, δεν έχουν υποβάλει καν πλαίσιο προγράμματος.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, το πιστοποιητικό εμβολιασμού που είχε προτείνει ο Μητσοτάκης αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ζήτημα σχετίζεται άμεσα με την τουριστική μας βιομηχανία. Εάν καθιερωθεί το πιστοποιητικό, τότε θα είναι εύκολες οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα και η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά από τη σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού.
Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ απαιτεί μία ακόμη πρωτοβουλία, που αφορά στις οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αγορά θέλει βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τα βάρη που δημιουργήθηκαν την περίοδο του κορονοϊού, εάν υπάρχει ένα στοχευμένο πρόγραμμα από το οικονομικό επιτελείο, το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο και για την πραγματική οικονομία αλλά και για τα έσοδα του Δημοσίου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr