Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία τάσσεται κατά του εκβιαστικού αιτήματος του Κουφοντίνα, ενώ μόλις ένα 15% δηλώνει ότι πρέπει η κυβέρνηση να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις του ισοβίτη δολοφόνου της «17 Νοέμβρη».
Η σωφρονιστική πολιτική δεν διεξάγεται με γκάλοπ αλλά ούτε με διαδηλώσεις «συμπαράστασης», όπου ξεχωρίζουν τα πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» και κυριαρχούν τα συνθήματα τύπου «Οταν οι αντάρτες θα μπουν στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα».
Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πολιτική κάλυψη στα αιτήματα Κουφοντίνα δεν θα είναι μόνο εκλογικό, είναι βέβαιο ότι δημοκρατικοί πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, απεχθάνονται εκβιασμούς σε βάρος των αρχών του Κράτους Δικαίου, αλλά δομικό, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση βυθίστηκε σε περιθωριακές αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση με αυτό που αποκαλείται Κεντροαριστερά. Οι δηλώσεις Δρίτσα, με τις οποίες δόθηκε και πολιτικό πρόσημο στις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη», ήταν αποτέλεσμα της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τον «δίκαιο αγώνα» του Κουφοντίνα, ενώ η προσπάθεια του βουλευτή Πειραιά να ανασκευάσει δεν ήταν πειστική. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του καλεί την κυβέρνηση να υποχωρήσει χωρίς να ζητήσει από τον Κουφοντίνα να διακόψει την απεργία πείνας, το κόστος θα είναι μεγάλο.
Και το Κίνημα Αλλαγής πληρώνει την αμφισημία του για το θέμα. Είχε την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν το έπραξε.
Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, όλα κρίνονται από τη Δικαιοσύνη και όχι από τις συγκεντρώσεις. Η πλευρά Κουφοντίνα τελικώς προσέφυγε στα δικαστήρια, όταν πριν από λίγες ημέρες υποστήριζε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν ελλείψει εγγράφων, ενώ «αναγνώρισε» τη δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Λαμίας, την αμεροληψία του οποίου αμφισβητούσε λόγω «συνεντοπιότητας» με τον πρώην περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Κώστα Μπακογιάννη. Αστεία, αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνα πράγματα για τη Δημοκρατία, όπως επίσης ο ισχυρισμός της συνηγόρου του ότι κινδυνεύει η ασφάλεια του κράτους αν δεν δικαιωθεί ο Κουφοντίνας.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η κυβέρνηση δεν έπεσε στην παγίδα «δικαιωματιστών», που χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα δικαιώματα τα οποία αναγνωρίζονται μόνο από τα δικαστήρια για να δώσουν κάλυψη ή και στήριξη στον Κουφοντίνα.
Τελικώς δεν πρόκειται για νίκη της κυβέρνησης αλλά για επικράτηση της λογικής και κυρίως της ευνομίας, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας.
Άντεξε η οικονομία
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για την ύφεση του 2020 ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Η συρρίκνωση της οικονομίας λόγω του κορονοϊού έφτασε στο 8,2%, όταν στον Προϋπολογισμό η πρόβλεψη ήταν για 10,5%, και αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις και για τη φετινή χρονιά.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 η ύφεση ήταν 7,9% ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε ανάπτυξη 2,7%. Η Ελλάδα, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική κίνηση, κατέγραψε ύφεση ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (περίπου 7%) και δείχνει ότι μπορεί να πετύχει αναπτυξιακή ώθηση από το δεύτερο τρίμηνο του έτους αξιοποιώντας και τα διαθέσιμα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν τη χρονιά της πανδημίας κατά 13%, δείγμα δυναμισμού του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, ενώ το μεγάλο στοίχημα θα είναι η πορεία του τουρισμού. Εάν υπάρξει πρόοδος στα εμβολιαστικά προγράμματα της Ευρώπης η κίνηση θα είναι αισθητά αυξημένη και η ανάκαμψη θα πάρει νέα δυναμική. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, η κυβέρνηση οφείλει να «τρέξει» τις αναπτυξιακές της πρωτοβουλίες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr