Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ έχει τεράστιες δυνατότητες εκσυγχρονισμού, όπως φαίνεται από την άψογη λειτουργία του προγράμματος εμβολιασμού με αδιάβλητες και ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά κρύβει και τεράστιες παθογένειες που απορροφούν πόρους, φορτώνουν βάρη στους πολίτες και επιδεινώνουν την καθημερινότητά μας.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι δεν μπορούν να αλλάξουν όλα μέσα σε 18 μήνες στη λειτουργία του κράτους, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα εν μέσω πανδημίας. Από την καθιέρωση της άυλης συνταγογράφησης και τη διεκπεραίωση εκατοντάδων πλέον υπηρεσιών μέσω του ψηφιακού κόμβου του Δημοσίου μέχρι την ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και τη λειτουργία ειδικών ιστοτόπων για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ όμως να γίνουν περισσότερα γιατί ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης σε αυτή τη συγκυρία είναι κρίσιμος για την πορεία της οικονομίας. Οσοι γνωρίζουν τη λειτουργία κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών αντιλαμβάνονται ότι θα είναι πραγματικά ένας άθλος να καταφέρει η χώρα να απορροφήσει εγκαίρως 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 40 δισεκατομμύρια από το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης τα επόμενα επτά χρόνια. Αν δεν έχουμε μία αποτελεσματική διοίκηση, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί και η χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας να αλλάξει σελίδα θα χαθεί.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ τον λόγο δεν είναι ήσσονος σημασίας τα όσα σημειώθηκαν σχετικά με την ηλεκτροδότηση των βορείων προαστίων αλλά ένα ηχηρό καμπανάκι ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου είναι η πιο σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη της οικονομίας. Τους προηγούμενους μήνες οι πολίτες είδαν το κράτος να λειτουργεί σε συνθήκες κρίσης όχι μόνο στο μέτωπο της Υγείας ή της στήριξης των επιχειρήσεων εξαντλώντας κάθε δημοσιονομική δυνατότητα, αλλά και στο μεταναστευτικό. Ωστόσο, όταν βλέπουν το χάος των συναρμοδιοτήτων και την ανευθυνότητα που επικράτησε για ένα απλό θέμα, σε σχέση με την πανδημία, όπως είναι το κλάδεμα των δέντρων, η εμπιστοσύνη κλονίζεται ενώ το απόθεμα δεν είναι απεριόριστο.
Η ΒΑΣΙΚΗ διαπίστωση που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να «χτίσει» με αξιόπιστο τρόπο νέες δομές από την αρχή, όπως συνέβη με το gov.gr ή με το πρόγραμμα εμβολιασμών, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στο «βαθύ κράτος», όπου η γραφειοκρατία, η αδράνεια και η μετάθεση ευθυνών σχηματίζουν βουνά προβλημάτων. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό, να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του κράτους χωρίς καθυστερήσεις. Είναι προαπαιτούμενο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και κυρίως αίτημα της κοινωνίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr