Γράφει ο Γιώργος Δ. Ευθυμίου
Εκείνο που δεν λένε ωστόσο από την κυβέρνηση είναι πως ο ESM, υποκαθιστώντας το ρόλο του Ταμείου, μπορεί να αποδειχθεί στα χέρια του Σόιμπλε ένα πολύ πιο σκληρό «ΔΝΤ», όπως επίσης ότι η «ευρωπαϊκή λύση» που προωθεί η Γερμανία περιλαμβάνει και την προοπτική της δραχμής.
Κατ’ αρχάς, τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης αδίκως κατηγορούν τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ότι δεν κλείνει αυτή τη στιγμή τη β’ αξιολόγηση. Με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι πλέον στο χέρι τους. Η Ευρώπη έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο, με την πρώτη μάχη να δίνεται στην Ολλανδία τον Μάρτιο, όπου αν επικρατήσει το λαϊκίστικο δεξιό κόμμα, θα είναι αμφίβολο ακόμη και αν το ολλανδικό Κοινοβούλιο εγκρίνει την απλή εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Ο Αλ. Τσίπρας προφανώς το γνωρίζει και γι’ αυτό δεν ήταν τυχαίο το μήνυμα που μετέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευ. Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες: «Αν ως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου δεν υπάρξει πρόοδος στη β’ αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα εξετάσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες». Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, είναι ο ίδιος που πριν από τα Χριστούγεννα υποστήριζε ότι «βεβαίως και μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ» και «απειλούσε» τον Β. Σόιμπλε με τη φράση «να φοβάσαι τι εύχεσαι», σχετικά με το σενάριο για ευρώ δύο ταχυτήτων.
Σήμερα όμως είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που λέει στον Ελληνα ομόλογό του «πρόσεχε τι εύχεσαι…», καθώς αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει νέα συμφωνία, «κάτι καινούργιο» όπως είπε, που θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική Βουλή. Το «κάτι καινούργιο» περιγράφεται στο εκλογικό πρόγραμμα του CDU της Ανγκελα Μέρκελ, που αποκαλύπτει η «Die Welt»: Προβλέπει την αναβάθμιση του ESM με αρμοδιότητες που θα περιλαμβάνουν και τη διαχείριση της συντεταγμένης χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης…
Αλλωστε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Κλ. Ρέγκλινγκ, είναι άνθρωπος του Γερμανού υπ. Οικονομικών και γι’ αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη το ότι είδε με θετικό μάτι τη μετατροπή του ESM σε ΔΝΤ της Ευρώπης. Αν συνυπολογιστεί πως τη θέση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup αναμένεται να αναλάβει ο επίσης φίλος του κ. Σόιμπλε, σκληρός Ισπανός Οικονομικών, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ανάμεσα στο τρίγωνο Σόιμπλε, Ρέγκλινγκ, Ντε Γκίντος, που θα εκφράζει αποκλειστικά το γερμανικό δόγμα.
Το ερώτημα είναι πλέον αν στο Μαξίμου, που από χθες τραυλίζουν ότι δέχονται να συζητήσουν τον «κόφτη» και για μετά το 2018, είναι διατεθειμένοι να κάνουν την Ελλάδα την πρώτη χώρα – πειραματόζωο του ESM, της οποίας θα διαχειριστεί τη… συντεταγμένη χρεοκοπία. Ετσι κι αλλιώς αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, χωρίς νέες δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα η χώρα τον Ιούλιο θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ας απαντήσουν σε αυτά από την κυβέρνηση και ας αφήσουν τα (επικοινωνιακά) διλήμματα…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου