Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να έχει εκδώσει πάνω από 10 non papers καταγγέλλοντας δημοσιεύματα, δημοσιογράφους και βέβαια τον εκδότη του ΔΟΛ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας πριν από λίγες εβδομάδες στο Ηράκλειο Κρήτης, είχε αναφερθεί εμμέσως στη εκδοτικό συγκρότημα, όταν οι εργαζόμενοι σε «Νέα» και «Βήμα» είχαν κατέλθει σε απεργία, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «φούσκα που σκάει».
Χθες ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε τον ΔΟΛ ως ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα και το οποίο μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο είχε μετατραπεί σε «μέσο κίτρινου τύπου» χτυπώντας τον προσωπικά. Μεσολάβησε βέβαια η επιστροφή στον ΔΟΛ του προέδρου της «Αυγής» και προσωπικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Β. Μουλόπουλου, ο οποίος ανέλαβε ρόλο «λευκού ιππότη» για τη σωτηρία του Οργανισμού.
Ο κ. Μουλόπουλος δηλαδή επιχειρεί να πετύχει κάτι που δεν κατάφερε ο εκδότης, κ. Σταύρος Ψυχάρης. Μακάρι να βρει κεφάλαια όταν μάλιστα κρίνεται η τύχη 500 οικογενειών, όμως, αυτό να γίνει με όρους αγοράς και όχι με όρους ΣΥΡΙΖΑ.
Και μακάρι να υπήρχε εθνική πολιτική για τα media και το βιβλίο, όπως έγινε σε Γαλλία επί Σαρκοζί και Ιταλία επί Ρέντσι. Οταν όμως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός έλεγε σε διαδηλωτές ότι «καλά κάνουν και δεν διαβάζουν εφημερίδες», δεν μπορεί να πείσει εύκολα ότι τώρα ενδιαφέρεται πραγματικά για την ενίσχυση του κλάδου, ο οποίος έχει κατασυκοφαντηθεί.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Ιδια αντίφαση των κυβερνητικών ενεργειών παρατηρείται και στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κανένα πολιτικό πρόσωπο για τα «θαλασσοδάνεια» στα μέσα ενημέρωσης παρά την περί του αντιθέτου ρητορική των υπουργών και βουλευτών του.
Προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ελέγξει την ενημέρωση και όχι να εξυγιάνει το χώρο των media. Το επιχείρησε με παταγώδη αποτυχία στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, το προσπαθεί ξανά με τον πρώην βουλευτή του κ. Μουλόπουλο. Μόνο που αυτές οι πρακτικές παραπέμπουν στη δεκαετία του ’80 και όχι στη σύγχρονη εποχή κατά την οποία η πληροφορία και η ενημέρωση έχουν τους δικούς τους ρυθμούς.
ΟΙ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΓΚΑΣ
Την τρόικα δεν τη διώχνεις με μαγκιές αλλά με πολιτικές, είπε σε συνέντευξή του στον Alpha ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης. Είναι ο ίδιος πολιτικός, ο οποίος επέμενε ότι «θα εφαρμόσει το Μνημόνιο για να το διώξει» και τα κατάφερε. Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο βαρύ Μνημόνιο και μάλιστα με αβέβαιη χρηματοδότηση, η Λευκωσία δανείζεται με 1% από τις αγορές και έχει απαλλαγεί από τους δανειστές. Η έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα είναι το βασικότερο μειονέκτημα της χώρας.
ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Οταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης απαριθμούσε τις πετυχημένες πρωτοβουλίες αγροτών για καλλιέργεια τοπικών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γελούσαν. Μαθημένοι να ανεβαίνουν στα τρακτέρ δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι το παιχνίδι της αγροτικής οικονομίας βασίζεται πλέον σε ομάδες παραγωγών και σε εξειδικευμένες καλλιέργειες, όπως αυτές για τις οποίες γελούσαν οι βουλευτές…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου