Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» είναι ακόμη ισχυρό στην κοινωνία, χωρίς να αναζητούν τους λόγους για τους οποίους ύστερα από 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εν μέσω πανδημίας, η περίοδος Τσίπρα-Καμμένου παραμένει με αρνητικό πρόσημο στις μνήμες των πολιτών, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει διευρύνει το προβάδισμά της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 16 μονάδες.
Στο Κίνημα Αλλαγής, ορισμένα στελέχη πιστεύουν ότι μετακινήθηκαν τα «γκολπόστ» στο γήπεδο και όχι η θέση των παικτών. Για παράδειγμα, ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Καστανίδης με ανάρτησή του στο twitter θεωρεί ότι δεν μετακινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης προς το Κέντρο, αλλά «ο ιδεολογικός άξονας της κοινωνίας μετακινήθηκε δεξιότερα». Γι’ αυτό, όπως εκτιμά ο κ. Καστανίδης, οι προοδευτικές δυνάμεις θα επικρατήσουν στο Κέντρο, όχι εξομοιώνοντας την πολιτική τους με αυτήν της Ν.Δ., αλλά αναστρέφοντας την ιδεολογική κατεύθυνση της κοινωνίας.
Η απάντηση είναι μάλλον πιο απλή από τις εσωστρεφείς ερμηνείες της Κουμουνδούρου ή τις ιδεολογικές αναλύσεις του Κινήματος Αλλαγής. Σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επιδοκιμάζονται από ευρύτερες πλειοψηφίες γιατί συμπλέουν με την κοινή λογική, ύστερα από μία μνημονιακή περίοδο όπου δοκιμάσθηκαν και απέτυχαν οικτρά όσοι υπόσχονταν μαγικές λύσεις.
Κλασικό παράδειγμα οι αλλαγές στην Παιδεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει «παντιέρα» για το νομοσχέδιο Κεραμέως, αλλά ένα υπολογίσιμο τμήμα των ψηφοφόρων του συμφωνεί με τις περισσότερες αλλαγές.
Σύμφωνα με έρευνα της Marc για το «Πρώτο Θέμα», το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια και της διαγραφής των αιώνιων φοιτητών (με εξαιρέσεις για λόγους εργασίας και υγείας), ενώ το 60% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Εχει σημασία να δούμε πώς συμπεριφέρονται οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στο ερώτημα για το εάν πρέπει να ιδρυθεί ειδικό σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, το 38% των πολιτών που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019 συμφωνεί όπως και το 68% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.
Στο θέμα της ελεγχόμενης εισόδου, η κατάσταση είναι πιο σαφής. Εξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ, όπως και οκτώ στους 10 υποστηρικτές του ΚΙΝ.ΑΛ.
Για το εάν πρέπει να υπάρχει βάση εισαγωγής σε ΑΕΙ, το 52% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί, ενώ μεταξύ των φίλων του ΚΙΝ.ΑΛ. το ποσοστό ανεβαίνει στο 77,6%.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλάβει το χώρο του Κέντρου όχι γιατί η κοινωνία κινήθηκε δεξιότερα, αλλά γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει έως τώρα βασίζονται στις ανάγκες της μέσης οικογένειας, που για παράδειγμα πληρώνει φόρους προκειμένου να σπουδάσει τα παιδιά της και δεν ανέχεται τα ελληνικά πανεπιστήμια να τελούν υπό καθεστώς τρόμου από ομάδες μπαχαλάκηδων. Και αυτή η διαπίστωση διατρέχει οριζόντια ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις ή ακόμη και ιδεοληψίες. Τα πανεπιστήμια πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν καταφύγιο παραβατικών ατόμων, το πρόβλημα δεν λύνεται με αναλύσεις, αλλά με πράξεις.
Εάν το αντιληφθούν τα επιτελεία της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης μπορούν να συμβάλουν στον δημόσιο διάλογο με προτάσεις που πιθανώς να εξουδετερώνουν λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης, ειδάλλως θα παίζει μπάλα μόνος του ο Μητσοτάκης και οι άλλοι θα ψάχνουν εάν μετακινήθηκαν τα δοκάρια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση