ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς απολύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ;

Newsroom eleftherostypos.gr

[…ο διάδοχος του Λίνκολν το 1868, Αντριου Τζόνσον, ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998. Κανένας από τους τρεις δεν καταδικάστηκε. Ο Τζόνσον γλίτωσε για μία ψήφο, ο Νίξον προτίμησε να παραιτηθεί και ο Κλίντον αθωώθηκε από τη Γερουσία…]. Το απόσπασμα με τους Αμερικανούς προέδρους που παραπέμφθηκαν με το αίτημα της καθαίρεσης πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ προέρχεται από το βιβλίο του Θάνου Βερέμη «ΗΠΑ: Εποχή Τραμπ» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Αν και γραμμένο το 2019, εμπεριέχει πολλά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και προφητικά, από την πλευρά της πολιτικής ανάλυσης ασφαλώς. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον μέρος του ίσως είναι το παράρτημα στο τέλος του βιβλίου.

Εκεί βρίσκεται ο κατάλογος παραιτηθέντων και απολυθέντων κατά τη διάρκεια των 28 πρώτων μηνών της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε 23 πρόσωπα, όλα πρώτης γραμμής, αν και καθόλη τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ η λίστα «εμπλουτίστηκε» και με άλλους. Νομίζω πως αν ο συγγραφέας προχωρούσε σε αναθεώρηση της έκδοσης, θα ξεκινούσε από τη συμπλήρωση της λίστας με μία ακόμα απόλυση. Αυτή τη φορά του ίδιου του προέδρου.

Αν και ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, εντούτοις αυτές τις ώρες, και ανεξαρτήτως της έκβασης, γράφεται παγκόσμια Ιστορία. Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται ο πρώτος στην Ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Πολλοί λένε πως η Αμερική άργησε να καταλάβει, αλλά το θέμα είναι να προσδιορίσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τη λέξη Αμερική. Ο λαός; Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα; Η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία; Ο,τι και αν εννοεί ο καθένας, οι θεσμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά ισχυροί και υπερβαίνουν τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα αυτο-διορθώνεται έστω και με καθυστέρηση, έστω και μεγάλο κόστος.

Σημασία όμως έχει κάποια στιγμή το σύστημα να δει τι ήταν αυτό που οδήγησε στο φαινόμενο Τραμπ, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες δυτικές Δημοκρατίες, τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορών. Οπως έγραψε σε άρθρο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μια «σοβαρή συζήτηση για την αντοχή, την ανθεκτικότητα και το μέλλον της δυτικής Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι πρωτίστως ή μόνο θεσμική. Πρέπει να είναι βαθιά πολιτική, δηλαδή κοινωνική, αναπτυξιακή, αξιακή και βεβαίως διεθνοπολιτική».

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΗΠΑ: Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο ένοπλων διαδηλώσεων

Ανδρέας Ντίνης

Η Πελόζι ζητά ποινικές διώξεις βουλευτών που ενδέχεται να βοήθησαν τους εισβολείς του Καπιτωλίου

Evanthia Karra

Το πανίσχυρο λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ υπέβαλε αίτηση πτώχευσης – Για να αποφύγει αγωγή της γενικής εισαγγελίας

Evanthia Karra

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας, Άλεξ Αζάρ στις ΗΠΑ – «Η επίθεση στο Καπιτώλιο αμαυρώνει την κληρονομιά της κυβέρνησης»

Evanthia Karra

Ο Μάικ Πενς αψήφησε τον Τραμπ και μίλησε με την Καμάλα Χάρις

Tinad

Λευκός Οίκος: Η «μετακόμιση» του Τραμπ μέσα από εικόνες!

Tinad

O Tραμπ και το νομικό προηγούμενο Μπέλκναπ

Kon

Αν τα φώτα της πλατείας ανάβουν, αν τα φρεάτια καθαρίστηκαν

Kon

Δημοσκόπηση «χαστούκι» στον Τραμπ: Το 56% υπέρ της οριστικής στέρησης του δικαιώματος του για εκλογή

Evanthia Karra