Μιλώντας στο ΕΡΤNews o κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στη σύνδεση του φαινομένου με την κλιματική κρίση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι πλέον θα τα συναντάμε όλο και πιο συχνά τέτοια επεισόδια.
«Η αφρικανική σκόνη είναι κάτι που έχουμε συναντήσει ίσως πριν από 15 χρόνια», υπογράμμισε και σημείωσε πως πλέον «θα έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα των φαινομένων και πιο νωρίς τη θερινή περίοδο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή το φαινόμενο «είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος» και σημείωσε ότι «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα. Αυτό επηρεάζει ακόμα περισσότερο σε σχέση με την αφρικανική σκόνη».
Μάλιστα ο καθηγητής εκτίμησε πως αναμένεται επεισόδιο αφρικανικής σκόνης παρόμοιας και ίσως και μεγαλύτερης έντασης τον Μάιο. «Περιμένουμε να δούμε τουλάχιστον ακόμα ένα νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, εκτίμησε πως «από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».
Ο κ. Σαρηγιάννης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης καθώς και στη διάρκεια του επεισοδίου και τον όγκο σωματιδίων και τόνισε «αυτό είναι καινούργιο στοιχείο και έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή».
«Το ανησυχητικό» είναι όπως τόνισε «το γεγονός πως αυτή η επιβάρυνση με τη διακοπή έρχεται να προστεθεί πάνω στη σωματιδιακή επιβάρυνση που έχουμε έτσι κι αλλιώς στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο για παράδειγμα, στα Γιάννενα, όπου η ποιότητα του αέρα, αντικειμενικά μιλώντας, δεν είναι πάρα πολύ καλή σε σχέση με τα σωματίδια».
«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό που σημαίνει ότι θα πρέπει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οξείες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν προβλήματα», προσέθεσε.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «εμείς έχουμε να κάνουμε τόσο δράσεις προσαρμογής, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια οξεία επεισόδια και από την άλλη να κάνουμε δουλειά βάσης πραγματικά προληπτικά, μειώνοντας το επίπεδο ρύπανσης από σωματίδια στις πόλεις μας, έτσι ώστε όταν έρχεται μερικές μέρες που έρχεται αυτό το κύμα από την Αφρική να μην έρχεται να επικαθήσει πάνω σε ένα ήδη υψηλό υπόβαθρο από ατμοσφαιρική ρύπανση».
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
Καιρός: Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο η αφρικανική σκόνη – Επιβεβαιώθηκαν οι πνευμονολόγοι, δείτε τι εισπνέουμε
Παρά τη σταδιακή αποχώρηση της αφρικανικής σκόνης από τον ουρανό της χώρα μας, η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι αποπνικτική.
Οι εικόνες αποκάλυψης που αντικρίσαμε άπαντες, χθες Τρίτη (23/4/2024), παρέπεμπαν σε σκηνικό από την έρημο Σαχάρα. Ωστόσο το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4/2024) το πορτοκαλί σύννεφο αποχωρεί και στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο ήλιος προβάλει ξανά. Όμως η άπνοια σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες συνθέτουν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για την υγεία μας.
Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τους ιατρικούς συλλόγους και το υπουργείο Υγείας που συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.
Καιρός: Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνη
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης. Συλλέγοντας και αναλύοντας, με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο οι πνευμονολόγοι έκρουαν το καμπανάκι όλο το προηγούμενο διάστημα. Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται λόγω αυτής.
Καιρός: Τα συστατικά της σκόνης
Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.
Απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας
Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας. Ειδικότερα σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο θα έχει περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα έχει πλέον η ατμόσφαιρα καθαρίσει.
Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών:
Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.
Καιρός: Η αφρικανική σκόνη φεύγει, οι βροχές έρχονται
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά καλός την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο με εξασθενημένους ανέμους στα πελάγη και καλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Παράλληλα, όπως προσθέτει, σύμφωνα και με τα σημερινά στοιχεία από την ερχόμενη Κυριακή αλλά και τις περισσότερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας καλές θα είναι οι καιρικές συνθήκες «στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες τοπικές μπορες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας».
Όσο για τον καιρό το Πάσχα, τονίζει ότι «αν και σχετικά μακριά, με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, αινιγματικός παραμένει για την Κυριακή (5/5) ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων και σε ποιες περιοχές της χώρας γιατί θερμοκρασιακά θα πρέπει ο αυτός να εξακολουθεί να κοιτάζει προς την άνοιξη».
Δείτε στους χάρτες πού θα βρέξει την Πέμπτη:
Καιρός: Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου
«Οι βροχές της Πέμπτης ανά εξάωρο με μια ματιά! Υποχωρεί μέχρι και αργά το βράδυ απόψε σταδιακά η σκόνη από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Οι άνεμοι την Πέμπτη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στο βόρειο ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, και στα 5-7 μποφόρ στα νοτιότερα τμήματά τους. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 20-24 βαθμούς στα βόρεια, τους 20-21 βαθμούς στα δυτικά, τους 25-27 στα ανατολικά ηπειρωτικά και στους 22 με 24 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.
Γενικά καλός θα είναι ο καιρός το ερχόμενο Παρασκευοσάββατο με εξασθενημένους ανέμους στα πελάγη και καλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Σύμφωνα και με τα σημερινά στοιχεία από την ερχόμενη Κυριακή αλλά και τις περισσότερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας καλός θα διατηρηθεί ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες τοπικές μπορες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασια τα μεσημέρια θα παραμείνει σε αρκετά φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μαζί με σχετική ψύχρα τη νύχτα και τις πρωινές ώρες.
Όσον αφορά στους ανέμους τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα πρέπει να επικρατήσουν βοριάδες που μόνο στο Αιγαίο θα αγγίζουν τα 5-7 και πιθανόν στις Κυκλάδες τοπικά τα 8 μποφόρ).
Αν και σχετικά μακριά, με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, αινιγματικός παραμένει για ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα ο καιρός ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων και σε ποιες περιοχές της χώρας γιατί θερμοκρασιακά θα πρέπει ο αυτός να εξακολουθεί να κοιτάζει προς την άνοιξη».
Αφρικανική σκόνη: Πότε θα καθαρίσει η Αθήνα
Η αφρικανική σκόνη αρχίζει να κινείται προς τα ανατολικά, «ανακουφίζοντας» την ελληνική ατμόσφαιρα από τις μεγάλες ποσότητες.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς σαχαριανής σκόνης με την ονομασία «Minerva Red» που εκδηλώνεται στη χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.
Η επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο, ενώ αύριο οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα.
Ειδήσεις σήμερα
Κως: Ελεύθεροι οι γονείς του βρέφους ενός έτους που πνίγηκε από πατάτα
Δώρο Πάσχα: Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τα 487 ευρώ – Ποιοι τα δικαιούνται και πότε μπαίνουν
Καλλιάνος: «Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε, το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο»