Γράφει ο Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου*
Μέσα σε λίγους μήνες η έρευνα που εστιάστηκε στη δημιουργία ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων πέτυχε τεράστια άλματα, δημιουργώντας τεχνογνωσία, η οποία θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών.
Τι φέρνει, λοιπόν, το νέο έτος; Φέρνει λιγότερες θλιβερές στατιστικές, λιγότερα επιδημιολογικά μοντέλα και υγειονομικούς χάρτες; Θα μπούμε σε κάποια… χρονομηχανή, για να επιστρέψουμε και να πιάσουμε το «νήμα» της ζωής μας από την προ της πανδημίας περίοδο; Ποιος δεν θα ήθελε, άλλωστε, οι τελευταίοι μήνες να ήταν ένα κακό όνειρο; Ομως, η προβολή στο μέλλον, όταν ζούμε σε μια συνθήκη που έχει ανατρέψει τα πάντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι μια δύσκολη εξίσωση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τι ευχόμαστε, αλλά συνεκτιμά τα επιστημονικά δεδομένα με κοινωνικές, οικονομικές και άλλες παραμέτρους, που καθορίζουν τη διαχείριση και την πορεία της πανδημίας.
Η χώρα μας, την άνοιξη του 2020, αποτέλεσε παγκοσμίως πρότυπο για την αποτελεσματικότητα της Πολιτείας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για την υποδειγματική στάση των πολιτών. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πολύ πιο φονικό, δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος Υγείας, αλλά και τις αντοχές μιας κουρασμένης κοινωνίας, που εξοικειώθηκε με τον θάνατο, είτε μέσα από προσωπικές απώλειες αγαπημένων προσώπων είτε μέσα από την κυνική αποδοχή, ως μιας νέας κανονικότητας, των αριθμών για τα θύματα του ιού, που ανακοινώνονται κάθε μέρα.
Τι νέο μπορούμε να περιμένουμε, λοιπόν, από την επιστήμη στο τοπίο αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι για να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας πίσω; Η έρευνα μας δίνει κάθε μέρα περισσότερες απαντήσεις. Οση περισσότερη γνώση έχουμε για τον ιό τόσο πιο θωρακισμένοι είμαστε απέναντί του. Θα εξαλειφθεί, επομένως, ο SARS-CoV-2; Ηλθε το εμβόλιο και θα βγούμε από τα σπίτια μας ελεύθεροι και προστατευμένοι;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Καθώς το πρόγραμμα των εμβολιασμών ξεκίνησε, είναι η στιγμή που καθένας από εμάς κρατά ένα κομμάτι ελευθερίας όλων μας στα χέρια του. Για να υπάρξει επαρκής ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού της χώρας μας. Αυτό δεν είναι απλά ένας αριθμός, δεν είναι ένας στόχος που έχει θέσει η Πολιτεία. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος, αν θέλουμε να εξέλθουμε όρθιοι από αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια.
Οφείλουμε όσοι υπηρετούμε την κοινωνία από θέσεις ευθύνης όχι απλά να δώσουμε το παράδειγμα εμβολιαζόμενοι αλλά και να διαδώσουμε με κάθε μέσο το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ότι το κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει στην παραπληροφόρηση, στις θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο και την πανδημία, που διασπείρουν άνθρωποι οι οποίοι είτε έχουν πλήρη άγνοια για τα επιστημονικά δεδομένα είτε «επενδύουν» στην καλλιέργεια του φόβου και της ανασφάλειας, για να εξυπηρετήσουν αλλότριους σκοπούς.
Η έρευνα προχωρά. Η ελληνική ερευνητική κοινότητα συμμετέχει ενεργά σε εκατοντάδες μελέτες για τον SARS-CoV-2. Η κοινωνία μπορεί και πρέπει να εμπιστευτεί την επιστήμη και ένα τόσο σημαντικό επετειακό έτος να αποδείξει πως ξέρει να μάχεται για την Ελευθερία. Την ελευθερία μας την κρατάμε στα χέρια μας. Αίσιον και ευτυχές το νέο έτος! Με υγεία για όλους.
*Ο Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου είναι Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr