Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Το γεγονός είναι ότι ο χρόνος που φεύγει θα καταγραφεί ως ένα από τα πιο δύσκολα έτη στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα μείνει στη μνήμη ως ένα οργουελικό «1984» του 21ου αιώνα. Ομως είναι το παρελθόν που μας διδάσκει ότι ποτέ καμία καταστροφή, τραγωδία ή επιδημία παγκόσμιας κλίμακας δεν έφυγε χωρίς να αφήσει πίσω της κάτι νέο, χωρίς να αλλάξει κάτι ριζικά και αμετάκλητα.
Ο λοιμός της αρχαίας Αθήνας έθεσε τέλος στην εποχή του Περικλή, ενώ η επιδημία της πανώλης τον 14ο αιώνα άλλαξε για πάντα την ύστερη μεσαιωνική Ευρώπη, μετατρέποντας την αγροτική οικονομία σε νομισματική. Είναι δεδομένο πως και η πανδημία του κορονοϊού θα αλλάξει βαθιά τις σύγχρονες κοινωνίες σε όλα τα επίπεδα: Οικονομία, πολιτική, κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις θα μεταβληθούν και αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι μεταβολές θα είναι αρνητικές. Ο θρίαμβος της επιστήμης για παράδειγμα, που μέσα σε λίγους ανακάλυψε αποτελεσματικά εμβόλια και βρίσκεται πολύ κοντά ώστε να βρει και τη φαρμακευτική θεραπεία, είναι το μεγάλο επίτευγμα.
Οι πανδημίες αλλάζουν τον κόσμο, αλλά είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε το αύριο στη χώρα μας. Η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι καλύτερη μόνο αν εξακολουθήσει να στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενδυναμώνοντας τις πρωτοβάθμιες δομές παροχής υπηρεσιών και διασφαλίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στις θεραπείες. Η πανδημία κάποτε θα περάσει, όμως αν το Κέντρο Υγείας σε μια απομακρυσμένη περιοχή εξακολουθεί να υπολειτουργεί, οι θυσίες των υγειονομικών θα έχουν πάει στράφι. Οσοι προσελήφθησαν λόγω των έκτακτων συνθηκών πρέπει να μονιμοποιηθούν και κυρίως πρέπει να προσληφθούν ακόμα περισσότεροι. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και να υπάρξουν αμοιβαία επωφελείς συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα.
Η «παρακαταθήκη» της πανδημίας για το 2021 έχει και άλλα, όπως την ψηφιοποίηση του κράτους που ήδη ξεκίνησε και πρέπει να συνεχιστεί ακόμα εντονότερα. Μέχρι στιγμής έχει γίνει σπουδαία δουλειά με την ψηφιοποίηση εκατοντάδων εγγράφων τα οποία κατεβάζουμε με ένα «κλικ» από τον υπολογιστή μας, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει σε κρίσιμους τομείς όπως η Δικαιοσύνη και η Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σε ένα νέο τύπο παραγωγικής διαδικασίας, η οποία θα εμπεριέχει την τηλεργασία. Οχι οριζόντια και αναγκαστικά όπως σήμερα, αλλά ως ένα συμπληρωματικό κομμάτι στη λειτουργία των επιχειρήσεων, νομοθετικά κατοχυρωμένο και οργανωτικά λειτουργικό. Η τηλεργασία με τη σειρά της συνοδεύεται από αλλαγές που ξεκινούν από την οργάνωση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής, μέχρι τη λειτουργία των σχολείων ακόμα και το real estate των επαγγελματικών ακινήτων. Ομως έχουμε χρόνο να τα δούμε όλα αυτά με το νέο έτος.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Καλή χρονιά με υγεία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr