![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2024/04/amalia-giannikou-photo-300x169-jpeg.webp)
“Πολλά χρόνια αργότερα, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουεντία θα θυμόταν εκείνο το μακρινό απόγευμα, που ο πατέρας του τον πήγε να ανακαλύψει τί είναι ο πάγος.” Έτσι ξεκινά το έργο του Μάρκες, στο οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της οικογένειας Μπουντία, οι έρωτες και οι ύβρεις, η άνοδος και ο αφανισμός της, που πάνε χέρι-χέρι με τη μοίρα του χωριού που ιδρύουν, του Μακόντο.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/48-f1-20-platos-pani-sanidi-scaled-jpg.webp)
Δεκαετίες αφότου πρωτομπήκε σε λέξεις, το 1967, το Μακόντο ζωντάνεψε σ’ ένα πλατό στην Κολομβία, και οι εξελιγμένες δυνατότητες των σημερινών οπτικών εφέ μπορούν, πλέον, να μας μεταφέρουν πειστικά στο περιβάλλον μαγικού ρεαλισμού του βραβευμένου συγγραφέα. Από την ποιητική “βροχή κίτρινων λουλουδιών” μέχρι τη συμβολική γραμμή από αίμα που διανύει όλο το χωριό μέχρι να μεταφέρει ένα μήνυμα θανάτου στη σωστή παραλήπτρια, η σειρά είναι γεμάτη από τα αυθεντικά τοπία και τις μαγικές εικόνες που περιγράφονται με γλαφυρότητα στο βιβλίο.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/48-f2-20-platos-pani-sanidi-scaled-jpg.webp)
Made in Latin America
“Ο κόσμος ήταν τόσο νέος, που τα περισσότερα πράγματα δεν είχαν όνομα. Για να τα πούμε, έπρεπε να τα δείξουμε.” Η πιστότητα στην αυθεντική εικόνα της Κολομβίας ανά τα έτη, ήταν πρωταρχικής σημασίας για την παραγωγή. Πάνω από 34.000 ρούχα κατασκευάστηκαν σχολαστικά, αντανακλώντας τις εξελισσόμενες τάσεις της μόδας και την κοινωνική θέση των χαρακτήρων. Τόσο το καστ όσο και το συνεργείο, αποτελούνταν από κολομβιανούς ηθοποιούς και συντελεστές, αναδεικνύοντας τη χώρα τους μπροστά και πίσω από τις κάμερες.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/48-f3-20-platos-pani-sanidi-jpg.webp)
Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της παραγωγής είναι η τεράστια κλίμακα του εγχειρήματος. Η δημιουργία του Μακόντο, της φανταστικής πόλης και μικροκοινωνίας, ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα. Η ομάδα παραγωγής μελέτησε σχολαστικά την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της Κολομβίας για να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό και, ταυτόχρονα, σαγηνευτικό περιβάλλον. Πολλαπλές εκδόσεις του σπιτιού της οικογένειας Μπουντία κατασκευάστηκαν για να αντικατοπτρίζουν την εξέλιξή του με την πάροδο του χρόνου, από ταπεινή αγροικία σε τεράστια έπαυλη.
Οικογενειακή υπόθεση
Η συμμετοχή της οικογένειας Μάρκες προσέθεσε πιστότητα και συναισθηματικό βάθος στο έργο. Ο Ροντρίγκο Γκαρσία και ο Γκονζάλο Γκαρσία Μπάρτσα, γιοι του διάσημου συγγραφέα, υπηρέτησαν ως παραγωγοί στη σειρά, φροντίζοντας να τιμήσουν το πνεύμα και την ουσία του έργου του πατέρα τους. Η συμβολή τους παρείχε μια κρίσιμη σύνδεση με το αρχικό υλικό, διασφαλίζοντας ότι η προσαρμογή παρέμεινε πιστή στο όραμα του συγγραφέα αλλά και δελεαστική για ένα πιο σύγχρονο κοινό.
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/48-f4-20-platos-pani-sanidi-jpg.webp)
Καμμία προσαρμογή λογοτεχνικού έργου στην οθόνη δεν είναι ποτέ ικανή να μιμηθεί τις χιλιάδες εικόνες που σχηματίζει ο αναγνώστης, διαβάζοντας τις πρωτότυπες λέξεις ενός συγγραφέα. Εμένα, ωστόσο, αυτά τα πρώτα οκτώ επεισόδια (με άλλα οκτώ προγραμματισμένα για το μέλλον) με ταξίδεψαν πολύ κοντά στο συναίσθημα που μου είχε δημιουργήσει το βιβλίο.
Στην καρδιά του έργου, βρίσκεται η αδυσώπητη, αναπόφευκτη επανάληψη της ιστορίας, ο χρόνος σαν ένα φίδι που τρώει την ουρά του. Το πρώτο επεισόδιο εγκαινιάζει τον δυσοίωνο χρησμό που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και, στο τέλος, έρχεται να μας θυμίσει μια πικρή αλήθεια: “Ο Χρόνος, που θεραπεύει τα πάντα, δε θεραπεύει τίποτα.”
Ειδήσεις Σήμερα
- Γάμος Νικόλαου Ντε Γκρες – Χρυσής Βαρδινογιάννη: Το παραμυθένιο σκηνικό, τα φλας που άστραψαν και οι ηχηρές απουσίες
- Χρυσή Βαρδινογιάννη: Η συγκινητική στιγμή που φτάνει στην εκκλησία με τον πατέρα και τον γιο της
- Νικόλαος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Οι πρώτες φωτογραφίες από τον γάμο της χρονιάς
- Στον αέρα το ΠΑΟΚ-ΟΦΗ – Γιατί ζητήθηκε αναβολή
- Καιρός: Ο ασυνήθιστος αντικυκλώνας κρατάει το κρύο στην Ελλάδα – Που θα έχουμε χιόνια