Πρόκειται για την «Αγχωμένη γενιά», του Τζόναθαν Χάιντ, ενός καθηγητή που έχει ασχοληθεί με την επίδραση που έχουν τα κινητά τηλέφωνα στα παιδιά. Την αποκάλυψη έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην ΕΡΤ, δηλώνοντας ότι το βιβλίο αυτό είναι τελείως πειστικό σε ό,τι αφορά την αρνητική επίδραση που έχουν τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά και εφήβους.
«Ο τρόπος που δουλεύει ο εθισμός έχει να κάνει με τον τρόπο που δουλεύει ο αλγόριθμος. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τέτοιους αλγορίθμους έτσι ώστε να σε “κρατάνε” μέσα στην πλατφόρμα. Είναι ο τρόπος που οι πλατφόρμες αυτές έχουν κέρδος. Πρέπει τα κράτη να μπορέσουν να παρέμβουν, ώστε ο αλγόριθμος να ελεγχθεί ως προς το περιεχόμενο που δίνει, ειδικά σε ανήλικα παιδιά.
Στο υπουργείο Παιδείας η ικανοποίηση μεγαλώνει, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν λάβει αυτήν την απόφαση, ενώ τώρα η μία χώρα μετά την άλλη υιοθετούν το Kids Wallet, επειδή βλέπουν πόσο ευεργετικό είναι. Είμαστε παράδειγμα προς μίμηση σ’ αυτό και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε».