Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
«Πριν την πανδημία τα πράγματα ήταν πιο απλά. Ξέραμε τι μας περίμενε όταν κάναμε μια επιστημονική ανακοίνωση. Θα μπορούσε να συναρπάσει -η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη για παράδειγμα- ή να αγνοηθεί από έναν κόσμο αδιάφορο για εκείνα που δεν καταλαβαίνει ή δεν αφορούν την καθημερινότητά του. Υπήρχαν εποχές που οι επιδημιολόγοι και οι ιολόγοι δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν ότι θα είχαν δικές τους στήλες ή τόσο τηλεοπτικό αέρα για να μιλήσουν για την επιστήμη τους. Πόσο άλλαξε ο κόσμος».
Ναι, η πανδημία τα άλλαξε όλα. Πλέον οι επιστήμονες είναι οι celebrities, οι διασημότητες του 2020. Και του 2021 θα είναι, από ό,τι όλα δείχνουν. Ο κόσμος διψά να μάθει αν βρήκαν τις απαντήσεις που ψάχνουν, αν βρέθηκε η θεραπεία που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη. Οχι επειδή τους ενδιαφέρει ή επειδή καταλαβαίνουν πώς ακριβώς δουλεύει το αγγελιοφόρο RNA και πώς ακριβώς θα παράξει την πρωτεΐνη ακίδα αλλά επειδή θέλουν να ξέρουν πότε θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους, πότε θα μπορέσουν να φάνε στο αγαπημένο τους εστιατόριο, πότε θα ξαναβρεθούν με τους φίλους τους ένα σαββατόβραδο. Αυτό μόνο οι επιστήμονες μπορούν να το πουν και είναι δουλειά των δημοσιογράφων να το μεταφέρουν σωστά.
Διότι σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει και ένα «αλλά». Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος ξέρει πού να ψάξει και ποιον να εμπιστευτεί; Οτι θα αναζητήσει τις σωστές πηγές και δεν θα παρασυρθεί από ψευδείς ειδήσεις; Αν εξαιρέσουμε μια σημαντική μειονότητα που είναι αποφασισμένη να μην εμβολιαστεί για διάφορους λόγους, και αν ακόμα κατανοήσουμε την ασυναίσθητη τάση κάποιων να γοητεύονται από θεωρίες συνωμοσίας, οι περισσότεροι διψούν για την αλήθεια.
Η πολιτικοποίηση της επιστήμης όμως, όπως γράφει ο Καλίλι, είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία, συνέβη στις ΗΠΑ του Τραμπ, συμβαίνει και στη χώρα μας όταν γίνεται εργαλείο για άσκηση αντιπολίτευσης.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της ενημέρωσης, όσο και αν είναι αξιοθαύμαστη η υπομονή τους να εξηγούν ξανά και ξανά πως ο φυσιολογικός ορός για την αραίωση του εμβολίου είναι επιστημονική διαδικασία και όχι δημιουργία placebo για τις κάμερες. Η σοβαρή δημοσιογραφία πρέπει να σηκώσει μανίκια.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr