Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μετά τον Εβρο, όπου η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου απέτυχε παταγωδώς προσκρούοντας στο τείχος που σχημάτισαν Ενοπλες Δυνάμεις και ακρίτες, τώρα έχει μπει στο στόχαστρο η νησιωτική Ελλάδα, προκειμένου να αρχίσουν οι ροές μεταναστών.
Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια από την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις αρμόδιες αρχές, που έχει φέρει αποτελέσματα.
Οι ροές μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί κάθετα σε σχέση με πέρυσι, τα κυκλώματα διακινητών διαπίστωσαν ότι η αυστηρή φύλαξη των θαλασσίων συνόρων δεν ευνοεί τις παράνομες δραστηριότητές τους και έχουν αλλάξει δρομολόγια προτιμώντας τον αφρικανικό διάδρομο προς τις ακτές της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Νότης Μηταράκης, οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά έχουν περιορισθεί σημαντικά, σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Μάλτα, που βλέπουν τις ροές να αυξάνονται αλματωδώς.
Τώρα ο Ερντογάν προσπαθεί να σαμποτάρει αυτή την επιτυχία. Με τον χάρτη που παρουσίασαν οι υπουργοί του θέλει να θέσει υπό την ευθύνη της Τουρκίας την έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο αλλά και στον θαλάσσιο χώρο από την Κρήτη μέχρι και την Κύπρο ώστε να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές της Μεσογείου. Ουσιαστικά, θέλει να δημιουργήσει συνθήκες σύγχυσης, παίζοντας ακόμη και με ανθρώπινες ζωές, όταν για παράδειγμα θα βρίσκεται σε κίνδυνο ένα πλοιάριο θα θέλει να επεμβαίνει στον συντονισμό της διάσωσης, αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα βάσει διεθνών συμφωνιών που ισχύουν εδώ και δεκαετίες.
Για άλλη μία φορά ο Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή είτε με το Ορούτς Ρέις σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες είτε με την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση να ορίσει υπό την ευθύνη του περιοχές του Αιγαίου για την έρευνα και τη διάσωση. Η προσπάθειά του θα πέσει στο κενό, οι παρανομίες δεν παράγουν αποτελέσματα, απλώς θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας του που έχει μεταστραφεί σε βάρος του υπό την πίεση που ασκεί στα νοικοκυριά η κατάρρευση της λίρας αλλά και των αλλεπάλληλων στρατιωτικών μετώπων που έχει ανοίξει σε Ασία, Αφρική, Καύκασο και Μεσόγειο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η ελληνική διπλωματία έχει κινηθεί αποτελεσματικά φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους Τούρκους, που αντιδρούν σπασμωδικά και με ηττοπάθεια.
ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΜΝΗΣΙΑΣ ΑΡΓΕΙ
Η αμεριμνησία με την οποία αντιμετωπίζει ένα τμήμα της κοινής γνώμης την πανδημία προκαλεί απορίες. Σε ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών είδαμε ηλικιωμένους κάτοικους της Κοζάνης, της πόλης δηλαδή που βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου, να αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού και να αποδίδουν τη λήψη των αυστηρών μέτρων σε εμμονές του Χαρδαλιά! Το γεγονός ότι η Κοζάνη ήταν η πρώτη πόλη που θρήνησε νεκρούς από τον ιό και ότι σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες ενεργά κρούσματα αφήνει παντελώς αδιάφορους ακόμη και ορισμένους κατοίκους που μάλιστα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους που οργανώνουν πάρτι, όπως αυτό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αδιαφορώντας για τον συγχρωτισμό και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Η Θεσσαλονίκη, που πριν από ένα μήνα είχε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων τώρα έφτασε στα 70 ενώ από τις εξετάσεις στους φοιτητές που συμμετείχαν στα πάρτι βρέθηκαν αρκετοί που ήταν θετικοί στον ιό. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού βρίσκεται στην τελική του φάση και είναι κρίμα να απειλούνται ανθρώπινες ζωές επειδή κάποιοι φέρονται ανεύθυνα ή ανόητα. Το φάρμακο κατά της αμεριμνησίας αργεί και δυστυχώς την έλλειψη αυτή θα την πληρώσουν και αρκετοί που δεν φταίνε σε τίποτα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr