Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΥΤΟ σημαίνει ότι θα φτάσουμε καλοκαίρι, ίσως και φθινόπωρο για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οπως επίσης σημαίνει και ένα πιθανό φρενάρισμα στο μέγεθος των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Αρα λογικά το φως στο τούνελ αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης θα φανεί ακόμα και μετά το καλοκαίρι.
ΑΥΤΟ αναγκαστικά οδηγεί σε αλλαγή στρατηγικής σε όσα σχεδίαζε και η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτή τη στιγμή το μοναδικό όπλο στα χέρια των κρατών είναι τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
ΚΑΛΟ θα ήταν λοιπόν να σταματήσει άμεσα το νέο γαϊτανάκι δηλώσεων από κάποια κυβερνητικά στελέχη που μιλούν πως θα ανοίξει η κοινωνική και οικονομική ζωή μετά τις 7 Ιανουαρίου. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιες δηλώσεις.
ΤΑ επιδημιολογικά στοιχεία δεν δικαιολογούν τέτοιο ενθουσιασμό. Ηδη όσα ακούγονταν δεν επαληθεύτηκαν. Η πραγματικότητα είναι επώδυνη. Ούτε τα σχολεία άνοιξαν, ούτε το λιανεμπόριο για τα Χριστούγεννα, ούτε βέβαια η εστίαση και η διασκέδαση.
ΟΙ ειδικοί επιστήμονες χτυπούν για μια ακόμη φορά καμπανάκι. Προειδοποιούν για τις κόκκινες περιοχές της χώρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η δυτική Αττική. Προειδοποιούν επίσης για την κινητικότητα στα σπιτικά ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ σοβαρότητα και από όλους εμάς τους πολίτες. Αν χαλαρώσουμε με αφορμή το εορταστικό κλίμα μπορεί να δούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας να θεριεύει ξανά.
ΤΟ πιθανότερο είναι πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τον Μάρτιο. Οσο κι αν έχουμε κουραστεί ψυχολογικά και οικονομικά θα πρέπει να τα τηρήσουμε ευλαβικά. Αλλιώς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα είναι πολύ μεγαλύτερες ακόμα και από τους 100 νεκρούς που καταγράφονται τώρα καθημερινά.
ΤΟ εμβόλιο θα είναι η ασπίδα. Θα είναι η λύση. Αλλά μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι θα πρέπει να κινούμαστε με ιδιαίτερη προσοχή. Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά όλες τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση. Ναι, ο λογαριασμός θα είναι υπέρογκος, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Οταν τελειώσει η πανδημία θα δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν οι πληγές στα δημοσιονομικά.
ΑΝΤΙ, λοιπόν, να μπαίνουμε σε μια άσκοπη συζήτηση για το τι και πότε θα ανοίξει, ας προετοιμαστούμε για ένα μακρύ lockdown έως την άνοιξη…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr