Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Προχθές έγινε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Υπήρξε καμία αμφιβολία ότι τα δύο κτήνη βίασαν τη φοιτήτρια; Οχι. Βρέθηκαν δύο ένορκοι και είπαν ότι ήταν τα κτήνη ήταν αθώα, αλλά οι πέντε τους καταδίκασαν. Δεν ήταν αμφίρροπο το αποτέλεσμα. Θα έφτανε η «συμπληρωματική» πράξη του ενός για να καταδικαστεί.
Τώρα πάμε στη δεύτερη φάση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Η κυρία εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή τους. Η έδρα αναγνώρισε στους δύο Γερμανούς το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Δεν σχολιάζω το ελαφρυντικό, ούτε πόσο εύκολα γίνεται αποδεκτό από τα ελληνικά δικαστήρια. Και ιδού οι ποινές: στον 35χρονο -γιατί συνηθίζεται να μη γράφουν τα ΜΜΕ το όνομά τους, ώστε στο μέλλον να μη μπορεί κανείς να θυμηθεί ποιος είναι ο βιαστής-επεβλήθη ποινή 4,5 χρόνων. Δηλαδή, του επιδικάστηκε ένα… εξάμηνο επιπλέον λόγω της κακουργηματικής πράξης του 5ευρου. Στον 39χρονο επεβλήθη ποινή τεσσάρων χρόνων.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Υποθέτετε ότι οδηγήθηκαν στις φυλακές της Αλικαρνασσού; Αυτό θα σκεφτόταν ένας έντιμος πολίτης. Μετά την αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου, το δικαστήριο αποδέχθηκε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με εγγύηση 5.000 ευρώ. Οι δύο Γερμανοί -που καταγράφονται στα ΜΜΕ με το όνομα της χώρας από την οποία προέρχονται και όχι με το δικό τους- έφυγαν χαμογελαστοί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Νομικά δεν ξέρω. Ομως, πιστεύω ότι σε κράτος δικαίου ζω. Και η απαίτησή μας σε τέτοιου είδους εγκλήματα είναι η Δικαιοσύνη να είναι αυστηρή. Επειδή ήταν Γερμανοί τους αφήσαμε ελεύθερους για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να ζήσουν τον σύννομο βίο τους; Επειδή η 19χρονη είναι Ιρλανδή και φοιτήτρια δεν θα έπρεπε, όχι να δικαιωθεί -γιατί αυτό που της συνέβη θα την ακολουθεί σε όλη της τη ζωή-, αλλά τουλάχιστον να έχει την ικανοποίηση ότι άξιζε η περίσσια οδύνη δηλώνοντας το βιασμό στην Αστυνομία και όλη η διαδικασία ώσπου να φτάσει στο δικαστήριο; Μήπως γλιτώσει από τα νύχια τους κάποια άλλη γυναίκα…
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Χερσόνησος στο Ηράκλειο θα βρεθεί αρνητικά σε πρωτοσέλιδο. Αυτή τη φορά στον ιρλανδικό Τύπο. Αλλά δεν μπορεί να γίνεται και δεκτός ο διασυρμός της Δικαιοσύνης στη χώρα που γεννήθηκε η Δικαιοσύνη. Μήπως ο κ. Τσιάρας μας διαβάζει;
Από την έντυπη έκδοση