Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είχε προηγηθεί, εντός του Μεγάρου, η αναφορά της Προέδρου, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες η Ελλάδα τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά έως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ ο κ. Τσίπρας υποστήριζε ότι η κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειρισθεί με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, ενώ σημείωσε ότι εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια θα πρέπει η Ελλάδα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρίες ή χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο.
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο, γιατί η πρόταση του κ. Τσίπρα να αναζητήσουμε λύσεις εκτός Ευρώπης θύμισε τις δηλώσεις που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2015 στη Μόσχα ότι «υπάρχουν και άλλα απάνεμα λιμάνια για το χρέος», όταν εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε από την αυτοβιογραφία του Φρανσουά Ολάντ ότι είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτυπωτικές μονάδες για να τυπώσει δραχμές.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 24 εκατομμύρια δόσεις μέσω του συμβολαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Για να αναζητήσει μονομερώς πρόσθετα εμβόλια, για παράδειγμα από Ρωσία ή Κίνα, πρέπει ουσιαστικά να σπάσει τις συμφωνίες που ήδη έχει κάνει με την Κομισιόν και οι οποίες καλύπτουν τον συνολικό αριθμό του πληθυσμού και να λάβει πρόσθετα εμβόλια, τα οποία όμως δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Σε ό,τι αφορά τις πατέντες, σχετική πρόταση είχε γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο, μόνο που τότε δεν εισακούσθηκε από την Κομισιόν, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις έρευνες των εταιριών και να γίνει συμπαραγωγός της εμβολιαστικής γραμμής. Τώρα είναι αργά, οι πατέντες ανήκουν αποκλειστικά σε εταιρίες, οι οποίες αναζήτησαν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ ή άλλα επενδυτικά σχήματα και δεν είναι εύκολο να τις διαθέσουν σε εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ο κ. Τσίπρας, που μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου έλεγε ότι «η κυβέρνηση πουλάει ελπίδες με εμβόλιο που δεν υπάρχει», τώρα εμφανίζεται ως «μάγος της διαπραγμάτευσης», που θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια από όσα έχει λάβει η χώρα.
Καθυστερήσεις και λάθη από την πλευρά της Κομισιόν υπάρχουν στον εφοδιασμό των χωρών-μελών, όμως η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν ήμασταν στον πυρήνα της Ενωσης. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όσο τις επαναφέρει ο κ. Τσίπρας τόσο θυμόμαστε πόσο ακριβά τις είχαμε πληρώσει στο πρόσφατο παρελθόν.
ΕΥΓΕ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Υψηλού συμβολισμού η δήλωση του μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών, σύμφωνα με την οποία θέτει στη διάθεση της Πολιτείας τις εγκαταστάσεις της μητρόπολης για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων. Σε μία περίοδο κατά την οποία η Εκκλησία βάλλεται από γνωστούς και άγνωστους κύκλους ότι δήθεν τηρεί αντιεπιστημονική στάση, ο σεβασμιότατος δίνει φωτεινό παράδειγμα για την προσήλωση του χριστιανισμού στις αξίες της ζωής. Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος στο κυριακάτικο μήνυμά του τόνισε ότι θέτει στη διάθεση των Αρχών τόσο τα 89 Πνευματικά Κέντρα όσο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της μητρόπολης, όπως αμφιθέατρα, αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων, ακόμη και τους ναούς, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εμβολιαστικά κέντρα, ή ακόμη και για σχολεία, αν παραστεί ανάγκη. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, ιδίως τώρα που πρέπει ακόμη και οι πιο δύσπιστοι πολίτες να αντιληφθούν ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι αποτέλεσμα συνωμοσιών αλλά έχουν αγκαλιασθεί από την Εκκλησία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση