Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΚΑΤΙ, όμως, έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψηφιοποίηση του κράτους μειώνει τη γραφειοκρατία. Κάνει μη απαραίτητη την «επίσκεψη» των πολιτών και των επιχειρήσεων σε δημόσιες υπηρεσίες. Ελαχιστοποιεί και τα φαινόμενα διαφθοράς.
ΔΕΥΤΕΡΟ απαραίτητο συστατικό είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Επιβάλλεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και σε συνδυασμό με την κινητικότητα να υποχρεώσει όσους δεν… δουλεύουν να δουλέψουν. Και, μάλιστα, να δουλέψουν σωστά.
ΤΟ πιο σημαντικό, όμως, είναι πως πρέπει να γίνονται πλέον με διαφορετικό τρόπο οι προσλήψεις σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.
ΟΛΟΙ συμφωνούν πως ο εμβληματικός νόμος Πεπονή για τη δημιουργία του ΑΣΕΠ διασφαλίζει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα στις διαδικασίες προσλήψεων.
ΥΣΤΕΡΑ από 24 χρόνια, όμως, απαιτείται εκσυγχρονισμός. Εχουν αλλάξει οι εποχές, έχουν αλλάξει οι ανάγκες του Δημοσίου, έχουν αλλάξει και τα προσόντα των υποψηφίων προς πρόσληψη.
ΤΟ ζητούμενο πλέον είναι να προσλαμβάνεται και να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Η αξιοκρατία είναι προϋπόθεση για να αλλάξει το κράτος. Είναι και το προαπαιτούμενο για να σκεφτούν την επιστροφή στην πατρίδα οι νέοι Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
TO στοίχημα δεν είναι εύκολο. Αυτός, όμως, είναι ο στόχος της μεταρρύθμισης Θεοδωρικάκου για το νέο ΑΣΕΠ. Το νομοσχέδιο που τέθηκε χθες προς διαβούλευση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
ΟΤΑΝ σχεδόν το 100% των υποψηφίων για μια θέση στο Δημόσιο διαθέτει μεταπτυχιακό και γνωρίζει αρκετές ξένες γλώσσες, τότε είναι βέβαιο πως πρέπει με κάποιο αξιοκρατικό τρόπο να αλλάξουν τα κριτήρια.
ΟΙ πανελλήνιες εξετάσεις διασφαλίζουν το αδιάβλητο. Η καινοτομία, όμως, αφορά στο τεστ προσωπικότητας. Πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει η λογική που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιστήμονες το Δημόσιο. Πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να προσληφθούν σε μια θέση από την οποία θα μπορούν να προσφέρουν, θα επιβραβεύονται, θα τους δίνεται η ευκαιρία ανέλιξης.
ΟΙ νέου τύπου προσλήψεις σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μπορούν να δημιουργήσουν έναν νέο κρατικό μηχανισμό που θα εξυπηρετεί τάχιστα τους πολίτες. Εναν νέο κρατικό μηχανισμό για τον οποίο δεν θα γκρινιάζουμε, αλλά θα είμαστε περήφανοι.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr