Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ καθυστέρησε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με το 65% των ερωτηθέντων, όμως οι πολίτες δεν χρεώνουν ευθύνες, όπως προκύπτει από την πρόθεση ψήφου που παραμένει στα επίπεδα του Οκτωβρίου, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 15,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι υπήρχε αιφνιδιασμός για την ένταση και τη δυναμική του δεύτερου κύματος. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Στις 3 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη είχε ελάχιστα κρούσματα, ο κ. Τσιόδρας επαινούσε δημοσίως την αντίδραση της πόλης, ωστόσο μέσα σε τρεις εβδομάδες η κατάσταση άλλαξε με δραματικό τρόπο.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ δεν μπορούσε να το προβλέψει εύκολα η κυβέρνηση, άλλωστε ούτε κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχε προτείνει αυστηρότερα μέτρα από αυτά που ανακοινώνονταν σταδιακά τους τελευταίους δύο μήνες. Γι’ αυτό και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον πρωθυπουργό παραμένει σε υψηλά επίπεδα (44%), όταν για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23%. Με άλλα λόγια, οι πολίτες εκτιμούν ότι το lockdown δεν έχει υπογραφή Μητσοτάκη, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί επιβεβλημένη την καραντίνα (75%) τώρα που η κατάσταση είναι οριακή στα νοσοκομεία, ιδίως της Βορείου Ελλάδος, αλλά πριν από έναν μήνα, εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε το κλείσιμο των καταστημάτων, δεν θα υπήρχε η ίδια συναίνεση.
ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι υπήρξε εφησυχασμός όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά συνολικά από την κοινωνία. Τους προηγούμενους μήνες είδαμε συγκεντρώσεις, λιτανείες, συναθροίσεις, καταλήψεις, μαζικές διαμαρτυρίες, φοιτητικά πάρτι, μετακινήσεις για διασκέδαση από νομό σε νομό και μη τήρηση των μέτρων από ένα τμήμα του πληθυσμού, μικρό αλλά ικανό για να διασπείρει τον ιό, ιδίως όταν πρόκειται για ασυμπτωματικούς.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ θα καταλογισθούν πολιτικά εάν το άνοιγμα από τη δεύτερη καραντίνα θα είναι το ίδιο με το πρώτο. Η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα σχέδιο για το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, το οποίο θα βασίζεται σε μαζικά τεστ κορονοϊού, καλύτερο δίκτυο συγκοινωνιών, ισχυρότερο ΕΣΥ, στήριξη των νοικοκυριών και εφαρμογή αυστηρών μέτρων.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τον πρωθυπουργό και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, που η κατάσταση είναι δραματική, η Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη έχει χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας, όμως, εάν δεν υπάρχει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για την επόμενη ημέρα, τότε η δεύτερη καραντίνα δεν θα είναι η τελευταία και ο καταλογισμός ευθυνών θα είναι συγκεκριμένος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση