Γράφει ο Αριστοτέλης Καρυτινός*
Ειδικότερα για τα επαγγελματικά ακίνητα, αυτά που διέθεταν τα καλύτερα θεμελιώδη χαρακτηριστικά από πλευράς real estate είχαν σαφώς καλύτερη πορεία και έχασαν πολύ μικρότερο κομμάτι της αξίας τους χωρίς να καταγράφονται συναλλαγές σε τιμές distressed, ενώ σε περιφερειακές αγορές ακίνητα Β’ κατηγορίας σημείωσαν δραματικές μειώσεις. Τα δε οικιστικά ακίνητα έχουν ακολουθήσει μια εντελώς ξεχωριστή πορεία, καταγράφοντας τις υψηλότερες μειώσεις. Ο κλάδος των κατοικιών και τα εμπορικά ακίνητα Β’ επενδυτικής κατηγορίας όντως «ταλαιπωρούνται» και θα χρειαστεί καιρός ακόμα για να ανακάμψουν.
Εστιάζοντας, ωστόσο, στα επαγγελματικά ακίνητα, που συγκεντρώνουν τα θεμελιώδη επενδυτικά χαρακτηριστικά, σήμερα στην αγορά παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης των τιμών, ενώ σημειώνεται και τάση ανόδου σε κάποιες περιπτώσεις. Επιπροσθέτως, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των αγοραπωλησιών και της ζήτησης για μίσθωση χώρων, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η ενίσχυση της προσφοράς για ακίνητα επενδύσεων μέσω των collaterals των NPL’s. Η δυναμική αυτή αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά μόλις σταθεροποιηθεί περαιτέρω η ελληνική οικονομία.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η κίνηση στην αγορά είναι το να υπάρξει και πάλι δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με ευνοϊκούς και όχι απαγορευτικούς όρους. Ηδη καταγράφονται θετικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχει σταδιακή κινητικότητα και μέσα από νέα προϊόντα στο χώρο, όπως τα mini bonds.
Στο περιβάλλον αυτό οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ έπαιξαν τον πλέον ενεργό ρόλο στη διάρκεια της κρίσης, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια, ύψους 1 δισ. ευρώ, και επενδύοντας περισσότερο από 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, δείχνοντας ότι είναι ένας από τους ελάχιστους έτοιμους φορείς που μπορούν να προσελκύσουν άμεσα κεφάλαια από το εξωτερικό και να τα επενδύσουν στην ελληνική αγορά. Σε σχέση, δε, με τα NPLs, τα οποία συζητιούνται ευρέως, είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι οι ΑΕΕΑΠ δεν έχουν ως αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά είναι ιδανικά οχήματα για να απορροφήσουν εμπορικά ακίνητα στο πλαίσιο της όποιας διαχείρισης των NPLs θα κάνουν οι τράπεζες.
Η εταιρία μας, ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ, η μεγαλύτερη ανώνυμη εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενεργητικό που ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις κυρίως σε γραφεία και καταστήματα, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές της ελληνικής κτηματαγοράς, πρόσφατα αποφάσισε την επέκταση την επενδυτικής της δραστηριότητας και στους κλάδους των ξενοδοχείων πόλης και φοιτητικής στέγασης, που πιστεύουμε ότι έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, πρωταρχικός στόχος της εταιρίας για το 2017 είναι η άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή αγορά, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, κυρίως στην Ελλάδα, και την ενίσχυση της διασποράς των μετοχών της (free float) μέσα από την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Από το ένθετο Οικονομία του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής