Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι διαφορές ήταν εμφανείς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε με μια ομιλία βγαλμένη από «τα έγκατα του twitter», όπως εύστοχα σχολίαζαν χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Υιοθέτησε το υβρεολόγιο των trolls κατά του πρωθυπουργού ως ένδειξη κοινωνικής κατακραυγής και πολιτικής γελοιοποίησης. Μόνο που κανείς σώφρων πολίτης δεν στοιχίζεται πίσω από κατ’ επάγγελμα υβριστές, ούτε θεωρεί πολιτικό ανέκδοτο το γεγονός ότι ορισμένοι κομματικοί εγκάθετοι ξημεροβραδιάζονται στο twitter βρίζοντας τον Μητσοτάκη.
Αντιθέτως, με πικρό γέλιο όλοι θυμούνται τη συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον, παρουσία Αμερικανών επενδυτών, που ενώ περίμεναν να ακούσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις ευκαιρίες να τοποθετήσουν τα λεφτά τους, έβλεπαν έναν αδαή πολιτικό να χασκογελά και να ψελλίζει κάτι αγγλικούρες, αδυνατώντας να καταλάβει τι τον ρωτούσαν. Αυτό, μάλιστα, ήταν ανέκδοτο με διεθνή απήχηση, όπως επίσης και η κατοχύρωση της λέξης «kolotoumba», που έγινε παγκοσμίως γνωστή από τη στάση του Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015.
Ο Τσίπρας χασκογελούσε ενώπιον του Κλίντον διώχνοντας επενδύσεις, ο Μητσοτάκης χαμογελάει βλέποντας το τελευταίο διάστημα τεχνολογικούς κολοσσούς να επιλέγουν την Ελλάδα ως έδρα για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και την ανάπτυξη του 2021 να αγγίζει το 9%.
«Κάτι πρέπει να βλέπει η Microsoft, η οποία έρχεται να επενδύσει 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τριών data centers. Κάτι πρέπει να βλέπει η Digital Realty, που πραγματοποιεί μια παρόμοια επένδυση σημαντικών κεφαλαίων σε ύψος δεκαετίας. Κάτι πρέπει να βλέπουν εταιρίες όπως η Cisco και η Deloitte, που λειτουργούν κέντρα τεχνογνωσίας με εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Στην έρευνα πρωταγωνιστούν εταιρίες όπως η Pfizer με το κέντρο επιχειρησιακών λειτουργιών, που και αυτό βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάζονται 500 στελέχη», επεσήμανε ο Μητσοτάκης, που γνωρίζει ότι οι επόμενες κάλπες θα κριθούν στην οικονομία.
Οι πολίτες θέλουν κοινωνική ηρεμία και οικονομική σταθερότητα. Αυτά προτείνει με τις πολιτικές του ο πρωθυπουργός, έχοντας απέναντί του έναν μονίμως οργισμένο Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε το πολιτικό τέλος του πρωθυπουργού, όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μάλλον ο ίδιος θα πρέπει να ανησυχεί για το μέλλον του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην τοξικότητα και το διχασμό, μόνο που οι πολίτες πια γνωρίζουν το λογαριασμό αυτών των επιλογών. Ο κ. Τσίπρας, αφού κατάπιε την κάμηλο της σκευωρίας Novartis χωρίς να αρθρώσει μία συγγνώμη για τους πολιτικούς που διέσυρε, τώρα αναζητεί σωσίβιο στον Φουρθιώτη. Ο απεγνωσμένος πολιτικός πιάνεται απ’ όπου βρει.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Διαμαρτυρήθηκε ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος γιατί ο πρωθυπουργός στην αναφορά του για τη σκευωρία της Novartis μίλησε μόνο για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που απηλλάγησαν και όχι και για τους υπόλοιπους πολιτικούς που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Δεν έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος. Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη στοχοποίηση 10 κορυφαίων πολιτικών προσώπων από τον διαβόητο Ρασπούτιν και την αθλιέστερη σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο, επομένως συμπεριέλαβε στην αναφορά του και τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Βενιζέλο, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Λογικό ήταν ο πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, να κάνει ειδική μνεία στα στελέχη της παράταξης, μιλώντας για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς (Σαμαρά και Πικραμμένο) και τέσσερα κορυφαία στελέχη (Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Λυκουρέντζο και Σαλμά) που είχαν στοχοποιηθεί από το σύστημα τα πλοκάμια του οποίου διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Βενιζέλος παραπονέθηκε προς τον κ. Μητσοτάκη, αλλά θα έπρεπε να απευθυνθεί προς τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκο Ανδρουλάκη, εάν αισθάνεται ότι το κόμμα του δεν έχει πιέσει τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr