Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021, θα μπορούσε να είναι και η 25η Μαρτίου, που προοριζόταν να μετατραπεί σε μία παγκόσμια γιορτή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά λόγω πανδημίας οι εκδηλώσεις τιμής θα έχουν πιο συμβολικό χαρακτήρα.
Τότε τοποθετείται η έναρξη της ανάκαμψης, σε αυτό το διάστημα οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα έχει ξεκινήσει η ευρεία χρήση του εμβολίου ώστε σταδιακά ο κορονοϊός να αντιμετωπισθεί και να επέλθει η κανονικότητα, που σε κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική όπως την εννοούσαμε προ πανδημίας.
Η ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να αντέξει τους επόμενους 6 μήνες και οι δοκιμασίες είναι μεγάλες. Η κυβέρνηση έχει πάντα ως βασική προτεραιότητα να αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ερντογάν, που δεν διστάζει να δημιουργεί συνθήκες πολεμικών επεισοδίων για να προωθήσει τα συμφέροντά του.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ αναμένει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Αγκυρα θα υποχρεωθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχει η οικονομία της. Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα προσφυγής στο ΔΝΤ και δεν μπορεί να φορτωθεί, σε επίπεδο ουσίας αλλά και εικόνας στις αγορές, μία δέσμη κυρώσεων από την Ευρώπη. Αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες με το εάν θα παρατείνουν ή όχι τη Navtex για το «Ορούτς Ρέις».
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τη διαχείριση της πανδημίας, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην οικονομία ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν τα ποσά για τα αναδρομικά ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 23 δισ. Το σημαντικό είναι ότι παρά την αύξηση των δαπανών, και κατ’ επέκταση των ελλειμμάτων, οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της οικονομίας και αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο ήταν κοντά στο 3,8% ενώ τώρα το κόστος δανεισμού είναι κάτω από το 0,8%. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο μπορεί να δανείζεται για να καλύπτει τις ανάγκες και να ενισχύει την ιδιωτική οικονομία με μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για υπαλλήλους και επαγγελματίες, χωρίς να μπαίνει η χώρα σε χρηματοδοτικές περιπέτειες.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ είναι να πάρει μπροστά η παραγωγική μηχανή και κυρίως να αυξηθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι της ανάκαμψης, έχει καθοριστική σημασία το πού θα κατευθυνθούν οι επιδοτήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις του οποίου επίσης αναμένονται πριν από τα μέσα του 2021. Για αυτό πρέπει να αντέξουμε τους επόμενους 6 μήνες. Με «άμυνα» στον κορονοϊό και φουλ επίθεση για την ανάπτυξη.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr